Periode dinsdag 21 juli 2015 - dinsdag 28 juli 2015. Route Flam, Haukeland (bij Bergen), Fjell Sotra (eiland voor Bergen), Kinsarvik, Lofthus, Roldal.

 

Dinsdag 21 juli 2015.

 

Om 7.00 uur sta ik al naast mn bed. Vlug even douchen en ontbijten en vervolgens tegen 8.00 uur richting receptie. De eigenaar is ook al gearriveerd en we kunnen direct in gesprek. Een half uurtje later zijn beide contracten verlengd en ga ik - in de stromende regen - weer terug richting camper. Vandaag ga ik naar Bergen, of eigenlijk naar Haukeland waar de te bezoeken campings van Bergen gelegen zijn. Een ritje van ca. 2,5 uur, maar onderweg moet ik ook nog 2 campings bezoeken.

 

Ondanks dat vertrek ik toch wat later omdat ik de 2e afspraak vanmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur gepland heb. Rond 10.00 uur maak ik de camper klaar voor vertrek en duik bij Flam de tunnels in. De 1e vanaf Flam is 5 km. lang, vervolgens heb je heel even een stukkie daglicht en vervolgens komt er nog eentje van 11km. richting Gudvangen. Als je de Laerdaltunnel met 24,5km. (langste tunnel voor wegverkeer ter wereld) meetelt ligt er op dit stuk (E16) over een afstand van 51,5 km..... totaal 43km. aan tunnels.

 

Dus heb je het niet zo staan op tunnels dan kun je de E16 beter mijden, want ook op het gedeelte van Gudvangen naar Bergen liggen een flink aantal (iets kortere) tunnels. Mn 1e klant is Vang Camping in Gudvangen, direct aan de E16 gelegen. De camping is omgeven door enorme bergen en overal waar je kijkt zie je watervallen. Maar die watervallen lopen nu zo'n beetje over mn voorruit. Sjonge jonge wat een weer.

 

Het gesprek met de eigenaresse Siri is goed en even later is alles geregeld en ga ik weer verder. Twee jaar geleden schreef ik "En dus spring ik weer achter het stuur en rijd via Voss naar Bergen. Ik weet niet waarom, maar ik vind dit een rot stuk. Op de 1 of andere manier regent het op dit stuk zo'n beetje altijd en de donkere tunnels bevordert dit stuk al zeker niet. Enig pluspuntje is het plaatsje Voss waar het altijd gezellig druk is. En dus rijd ik altijd dwars door het centrum zodat ik weer een beetje wakker word en het idee heb dat ik op de bewoonde wereld ben." Nou ... dit jaar is het niet anders, het is echt hondenweer. In Voss gooi ik de tank nog even vol en neem dit keer WEL de nieuwe tunnel. Rond 12.45 uur stop ik even om een broodje te eten en ga daarna weer verder.

 

Het spijt me ... geen foto's dit keer. (vanwege het weer). Een kwartiertje voor Haukeland stop ik nog even om de eigenaar van Lone Camping een smsje te sturen dat ik er met 15 min. ben en rijd even later de camping op. Eigenaar Henrik is ook al gearriveerd en we kunnen direct in gesprek. Ik kan het goed met hem vinden en het gesprek is niet alleen prrrrima, maar ook gewoon leuk. Als we alles afgerond hebben ga ik weer verder. Een klein stukje maar, want mn eindbestemming is Bratland Camping en die ligt maar 10min. verderop.

 

Mensen vragen mij wel eens "weet je ook een leuke camping in Bergen". Maar eigenlijk zijn er geen campings IN Bergen. Zowel Lone Camping als Bratland Camping liggen op meer dan een half uur rijden van het centrum en beide campings hebben een bushalte voor de deur. Iets verderop ligt nog een kleine camping en aan de andere kant van stad liggen ook nog een paar campings, maar de afstand naar het centrum is vergelijkbaar. Ik raad eigenlijk iedereen aan om de auto / camper te laten staan en met het openbaar vervoer te gaan. Want met de tol, parkeergeld en benzinekosten ben je waarschijnlijk duurder uit als het openbaar vervoer.

 

Alhoewel ... de prijzen zijn dit jaar behoorlijk verhoogd. Voor een retourtje betaal je NOK 85 per persoon (ca. 10). TIP: koop de Bergen Card. Deze kost voor 24 uur NOK 200 (ca. 22) per persoon en voor 48 uur NOK 260 (ca. 28) per persoon. Als je kiest voor de 24-uurs versie zou je bijv. als je 16.00 uur op de camping aankomt met de Bergen Card naar Bergen kunnen en de volgende dag nog een keer .... als je dan maar weer om 16.00 uur terug bent. Al het openbaar vervoer rond Bergen is dan inbegrepen, met de kaart heb je bij de meeste musea gratis entree, krijg je 10% korting bij een aantal restaurants en 50% korting op bijv. de Floibanen (kabelbaan naar uitkijkpunt, bij mooi weer zeker de moeite waard !).

 

Bij Bratland Camping is de eigenaar niet aanwezig, maar komt later vanmiddag op de camping. Ik word herkend bij de receptie en overnachten hier is geen probleem. Hier op de camping heb je EN niet overal TV-ontvangst, EN niet overal WIFI-ontvangst, maar ik ben hier vaker geweest :-). En dus sta ik op dezelfde plek als 2 jaar geleden:

 

 

Meer info over Bratland Camping ? Kijk even op --> http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2872/vakantiewoning/hordaland/noorwegen.

 

Natuurlijk eerst even een bakkie senseo en daarna mn mailbox bijwerken want die staat al weer behoorlijk vol. Ook de camping loopt naarmate de middag vordert, behoorlijk vol. Rond 18.00 uur ga ik met het eten aan de slag. Voor vanavond staat bami op het menu.

Onder het eten even tv kijken, afwassen en de rest van de avond achter de laptop.

 

Rond 21.30 uur zie ik de eigenaar (in een korte bokse en t-shirt ... het is nu 11 graden ...brrrr) met een aantal mensen het plateau op lopen waar ik sta. Er is inderdaad nog wel ruimte, maar even later komen er 2 grote Poolse campers en een zeer luxe Poolse Mercedes met "zwarte-witte" Hobby (luxe witte caravan met donkere zwarte ramen) aanrijden. De Mercedes komt het hele stuk vanaf de receptie achteruit rijden met de caravan. Nu moet je weten dat dat een smal weggetje is en z'n vrouw erachter staat te bleren. En dan moet/wil hij ook nog achteruit het plateau op. Sjonge jonge .... meer opvallen lukt ook niet volgens mij.

 

Maar goed, eigenlijk staan ze nog niet eens en nu hebben ze al meer lawaai dan alle kampeerders met campers, caravans en tenten hier op de camping. En dat blijft ook nog even zo doorgaan. Begrijp me goed, ik heb niets tegen Polen ... de meeste Poolse kampeerders zijn net als andere kampeerders, maar dit volk.... Even later is het rustig (naar ik de volgende morgen begrijp zijn ze richting de stad vertrokken).

 

Woensdag 22 juli 2015.

 

Vannacht tegen 3.00 uur werd ik wakker vanwege geschreeuw. Direct dacht ik aan de Polen die gisteravond al luidruchtig waren. Sjonge jonge..

Even later is het weer rustig en val ik weer in slaap. Vanmorgen hoor ik van mn Oostenrijkse buurman dat een Nederlander welke zo'n beetje tussen die Polen stond er wat van gezegd heeft. Er was enige discussie, maar daarna was het dus rustig. En rustig is het nog steeds bij hun ha ha. Als ik rond 10.00 uur vertrek is het hele plateau bijna leeg, maar de Polen staan er nog :-). Veel plezier nog ....

 

Mn eindbestemming voor vandaag is het eiland Sotra, precies aan de andere kant (westzijde) van Bergen. Qua afstand best te doen, maar onderweg moet ik in Bergen nog een klant bezoeken. Nou ja "moeten". Het betreft een klant van Mol Travel die een aantal kamers in een oud pand nabij het centrum van Bergen verhuurt en waar wat betalingsproblemen mee zijn. Ik zit er eerlijk gezegd niet om te springen om met de camper Bergen in te gaan, maar het is niet ver om en ik ben al redelijk goed bekend in Bergen.

 

Rond 10.30 uur heb ik het adres gevonden, maar ja .... parkeren met een camper van 7m. is niet echt eenvoudig. De klant staat me al op te wachten en wijst me op een plek waar vrachtwagens even tijdelijk mogen staan om te lossen. Het moet maar even. Ik loop even met de klant mee naar de accommodatie, maar we komen er niet uit. Einde verhaal. Gauw weer terug richting de camper :-).

 

Even later rijd ik al over de bruggen richting Sotra. Mocht je ooit dit traject rijden denk er dan om dat je dit niet in de spits doet, want dan is het aansluiten geblazen. In de vakantieperiode valt het echter wel mee en het is nu 11.00 uur, dus helemaal geen probleem. Rond 11.30 uur rijd ik Skogtun Camping op. Als je een mooi plekje wilt hebben, moet je er ook ongeveer rond die tijd aan zien te komen. Tenminste als je met een camper bent. Skogtun Camping is eigenlijk een "tent" camping met prachtige plaatsen met (nagenoeg) direct zicht op zee:

Er is echter 1 probleem, om hier "beneden" te komen moet je een steil pad af en als je dat met camper of auto + caravan doet kom je niet meer naar boven. Daarnaast hebben ze "boven" een aantal plaatsen (niet zo mooi) en zijn er op een plateau nog 3 plaatsen gesitueerd. Ook daar is met een caravan bijna niet komen (steil en smal), maar met mijn camper is dat net te doen. Omdat ik meestal maar 1 nacht blijf (de laatste jaren), blijf ik meestal "boven", maar wat ik ook probeer ... ik krijg het niet voor mekaar met de WIFI verbinding.

 

Ik had me al gemeld bij de receptie, maar loop nu even naar Helge (eigenaar) z'n huis. De laatste jaren ben ik met hem bevriend geraakt .... even bijkletsen :-). Hij geeft aan dat er op het plateau nog wel plek is en dat ik dan wel van zijn prive WIFI gebruik kan maken, dus loop ik naar het plateau, kijk op mn telefoon hoe sterk het signaal is en dat lijkt goed. En dus ga ik "op de kop" met de camper naar beneden en daarna weer naar boven en even later heb ik de camper te plek. En het uitzicht hier ... ach kijk zelf maar:

 

Echt niet normaal ..... zooooo mooi !

Ik heb hier 1x het geluk gehad dat ik in de verte een nise (kleine walvis) zag.

 

Als ik de camper te plek heb, krijg ik inderdaad het WIFI signaal van Helge (woont in het witte huis, foto hieronder) te pakken, maar de verbinding krijg ik niet voor mekaar. Uiteindelijk heb ik wel internet met een WIFI signaal vanuit het bruine huis (achter het witte :-)

Echt snel is het niet, maar ik kan in ieder geval even mn mail checken en wat administratie bijwerken. En het weer ? Ja ... dat was heel even mooi. Maar een half uurtje nadat ik bovenstaande foto's had genomen trok het al weer dicht.

Maar goed, koud is het in ieder geval niet. Even na 18.00 uur warm ik Mihoen 2 op en kijk onder het eten naar de samenvatting van de Tour de France. Na de afwas kruip ik nog een tijdje achter de laptop, maar de WIFI verbinding(en) doen nagenoeg niets meer.

 

Dus werk ik vast mn verslag (offline) bij en kijk de rest van avond naar Criminal Minds. Morgen ga ik op tijd weg.

 

Donderdag 23 juli 2015.

 

Ondanks dat ik vannacht weer Polen (gezin met 3 kids) naast me heb staan :-) heb ik goed geslapen en ga ik eerst even douchen. Vandaag ga ik naar Kinsarvik, een ritje van ca. 3 uur rijden. Onderweg geen campings, maar ondanks dat wil ik toch om 9.00 uur rijden. Want op Kinsarvik Camping wil ik een paar dagen blijven staan en ik wil graag een mooi plekje. Niet qua uitzicht, maar wel met een goede WIFI- en TV- verbinding.

 

Als ik mn ontbijt op heb, maak ik de camper klaar voor vertrek en kom zonder problemen weer boven. (je moet een stukkie naar beneden en vervolgens steil naar boven, ik kijk eerst goed of er niets op de weg staat want als er al iemand loopt heb je een probleem ...).

Ik loop nog even naar Helge om afscheid te nemen. Hij vertelde me trouwens gisteren dat z'n broer interim trainer bij Brann Bergen (grootste voetbalclub van Bergen en spelend in de hoogste divisie in Noorwegen) is geworden. Helge is zelf oud prof-voetballer, al heeft dat wel een iets andere betekenis dan in Nederland. We kletsen nog even over voetbal en vervolgens ga ik er vandoor.

 

Ik besluit dit keer een andere route te nemen dan ik gebruikelijk doe en pak de tunnels onder de stad door. Net als in Oslo is het in Bergen een wirwar aan tunnels (onder de stad door) en je moet goed opletten omdat het navigatiesysteem niet in elke tunnel werkt. Maar het gaat prima en even later ben ik weer op de kruising (rotonde) bij Indre Arna. Onderweg heb ik in een tunnel nog een Zweedse camper ingehaald, eenvoudigweg omdat achter hem rijden gevaarlijker was dan inhalen. Telkens als ie een tunnel in dook stond ie boven op de rem en ook in de tunnel slingerde ie alle kanten op.

 

Even later neem ik de "7" richting Norheimsund. Een mooie route, als is het begin even "doorbijten". Onderweg stop ik nog even om wat boodschappen te doen.

Als je Norheimsund gepasseerd bent, bereik je even verder het Hardangerfjord en is het uitzicht geweldig.

Ook op dit stuk zijn een aantal nieuwe tunnels aangelegd, maar soms is het echt heel smal:

(foto's zijn van 19 juli 2013 ... het is nu helaas niet zo mooi als toen)

 

Ondanks wat "krappe momentjes" bereik ik ongeschonden de tunnel bij Granvin en ga ik nu dan toch eindelijk over de nieuwe brug over het Hardangerfjord. Zoals vorig jaar ook aangegeven, rijd je eerst ca. 8km. door de tunnel en kom je vervolgens IN de tunnel bij deze rotonde:

Vervolgens weer een stukje tunnel, vanuit de tunnel de brug op:

En aan de andere kant weer de tunnel in:

Ook hier weer een rotonde (je kunt hier de "7" richting Geilo/Oslo pakken of de "15" naar Odda/Roldal):

Heeeeeeel apart !

 

Rond 12.15 uur rijd ik Kinsarvik Camping op. Ik kwam eigenaar Evald net al tegen en als ik uit stap belt hij mij en zegt "zwaai even". Ik moet even zoeken hoe hij mij kan zien, maar ik weet ongeveer waar hij woont en zie in de verte z'n auto. Hij geeft aan dat ik maar een plekje moet zoeken en dat hij me vanmiddag wel komt bezoeken. Met Evald ben ik de afgelopen jaren bevriend geraakt en het is de bedoeling om hier een paar dagen te blijven.

 

Direct bij de ingang zie ik weer eens zo'n mooie Tesla staan. Deze (electrische) auto kost in Nederland - afhankelijk van de uitvoering - ca. 75.000 - 100.000. Ik wil geloof ik niet weten wat zo'n apparaat hier in Noorwegen kost. Want alles is hier veel duurder en dus verbaasde het mij dat er hier zoveel van die Tesla's:

(pffff wat mooi !) rond rijden. Maar nu hoorde ik deze week dat de aanschaf van een electrische auto in Noorwegen behoorlijk wat voordelen geeft. Zo mag je de taxi/busbaan gebruiken, hoef je geen belasting te betalen, geen tol en geen parkeergeld. En aangezien dit soort voordelen met name in de grote steden interessant zijn, zie je ze in Oslo en Bergen bijv. ontzettend veel. Maar in het hele land zijn voldoende oplaadpunten, dus je kunt er overal prima mee rijden.

 

Ik vind een mooi plekje op Kinsarvik Camping en ga eerst even een broodje eten. En vervolgens aan het werk want ik heb nog genoeg te doen. Halverwege de middag komt Evald me nog even begroeten en spreken we af dat we zaterdagavond om tafel gaan.

Tegen 18.00 uur ga ik met het eten aan de slag (Macaroni) en kijk onder het eten naar de Tour de France. De rest van de avond ben ik achter de laptop aan het werk.

 

Vrijdag 24 juli 2015.

 

Pfff .... het is weer behoorlijk fris, maar aan de andere kant raak ik er zo langzamerhand ook wel aan gewend. Ik loop nu ook gewoon bij 14 graden in een polo-shirt over de camping, maar kan me bijna niet voorstellen dat het hier vorig jaar 35 !! graden was.

Na mn ontbijt ga ik eerst een stuk van mn verslag bijwerken en vervolgens wat telefoontjes plegen. Want de WIFI verbinding is hier prima en ik moet nodig wat telefoontjes naar Kroatie en Italie plegen.

 

Als ik een Italiaanse campingeigenaar in Abruzzo aan de lijn krijg zegt ie "waar zit je toch ... de verbinding is niet best". Als ik m uitleg dat ik in Noorwegen aan het werk ben en dat het bij hem waarschijnlijk wel wat warmer is, vertelt ie dat het bij hem 37 graden is. Tja ... da's precies 3x zoveel als bij mij....

 

Als mijn Deense buren aanstalten maken om te vertrekken, besluit ik de camper iets te gaan verplaatsen. Want ik sta eigenlijk net iets te schuin ... en als ik hier nog een paar dagen blijf, is het belangrijk dat ik de camper goed heb staan.

De rest van ochtend ben ik bezig met mn administratie, ga vervolgens even een broodje eten en loop daarna even "naar beneden" om wat boodschapjes te doen. Via een klein paadje kun je vanaf de camping zo het dorp in lopen en dus ga ik even naar de Spar. Ook om nieuw tegoed voor mn Noorse sim-card te kopen. Bij de receptie van de camping vraag ik even aan de receptioniste of zij het tegoed wil activeren, want het keuzemenu is natuurlijk ook in het Noors....

 

Terug in de camper kruip ik weer achter de laptop en zie ik ineens mn buurman uit Meppel voor de camper langs lopen. Huh ?? Ik wist niet dat hun in Noorwegen op vakantie waren en zij wisten natuurlijk niet dat ik op deze camping stond. We kletsen even bij en ze zetten hun tenten naast me op een kampeerplek. Leuk ! Ik ga weer verder aan het werk en aangezien het niet echt fijn weer is, rol ik de luifel uit en nodig hun uit om onder de luifel te gaan zitten.

 

Af en toe is het droog, maar in de avond begint het weer te regenen en zitten we een tijdje met zn allen onder de luifel. Morgen lijkt het weer (let op de klemtoon :-) iets op te knappen.

 

Zaterdag 25 juli 2015.

 

Vanmorgen ga ik me eerst even lekker douchen in 1 van de familiebadkamers en terug in de camper zie ik dat het weer inderdaad veel beter is.

Na mn ontbijt check ik eerst even mn mail en ga vervolgens even een paar foto's maken. Van mn plekkie hier:

 

En van het geweldige uitzicht vanaf een andere plek op de camping:

Ook nu werk ik eerst mn verslag weer wat bij en ga vervolgens met de BTW aangifte aan de slag. Daar ben ik wel een poosje zoet mee en uiteindelijk heb ik alles om 14.30 uur afgerond. Ik neem even een korte pauze en ga vervolgens met een ander klusje aan de gang wat nodig moet gebeuren. Het bijwerken van mn oude verhuursite: http://home.kpn.nl/recreatiewoning/index.html Oude verhuursite, omdat ik nu natuurlijk mn nieuwe site www.vakantiewoningen-in-europa.nl gebruik, maar ook via de oude site wordt nog steeds geboekt, maar ja ... dat moet ik wel blijven actualiseren. En daar is het de afgelopen tijd niet van gekomen.

 

Aan het eind van de middag ga ik met het eten aan de slag, voor vandaag ga ik lasagne maken. Even voor 19.00 uur is het klaar en kruip ik met een heerlijk bord lasagne voor de buis om nog even naar het Tourjournaal te kijken.

Daarna even afwassen en nog even verder met mn verhuursite. Later de avond komt Evald langs voor het gesprek, maar aan bier zijn we - nog - niet toegekomen. Maar goed ... ik ben hier nog 1 dag :-).

 

Zondag 26 juli 2015.

 

Brrrrrrr .... als ik de warme dekens achter me heb gelaten en van de slaapkamer naar de keuken ben gelopen (1 stap :-) zie ik dat het in de camper slechts 14 graden is .... brrrrr. Het belooft vandaag niet echt een warme dag te worden...

Als ik mn ontbijtje afgerond heb ga ik eerst mn mailbox opschonen en daarna maar weer met mn verslag aan de gang. Aan het eind van de ochtend ga ik nog wat klusjes doen die al een tijdje liggen (klant in Portugal en klant in Italie :-) en daarna ga ik met de campingadministratie aan de slag.

 

Tussen de middag even een broodje eten en daarna weer verder. Inmiddels is het weer helemaal opgeknapt. Had ik vanmorgen vroeg de kachel nog aan, nu zit ik in een polo shirt met de deur open. Heerlijk. En de voorspellingen voor volgende week lijken wat beter te worden. Daarna ga ik ook meer en meer zuidwaarts en het zuiden van noorwegen is het toch normaal gesproken een paar graden warmer.

 

Halverwege de middag komt Evald nog even langs. Hij geeft aan dat hij vanavond nog even een Grolsch (het blijft grappig hoe een Noor dat uitspreekt :-) met me komt drinken. Prrrrima.

Even na 18.00 uur drink ik een biertje met mn buurman Jos en daarna ga ik met het eten aan de slag. Nou ja aan de slag .... Lasagne 2 opwarmen. Zo klaar. Ondertussen naar de laatste etappe van de Tour de France kijken en daarna nog even weer verder met mn campingadministratie.

 

Even na 21.00 uur is Evald gearriveerd en gaan we "aan de fles". Maar dan is er ineens spectakel. Ik had zo straks al een helicopter gehoord en volgens Jos had die een witte zak bij een berg vlakbij de camping gedropt. Evald vertelt dat daar warme kleren in zaten omdat er 2 bergbeklimmers uit Estland vast waren komen te zitten en die waren inmiddels behoorlijk onderkoeld geraakt. Evald geeft aan dat er nu een rescue helicopter onderweg is vanuit Stavanger (normaal gesproken 4 uur rijden vanaf hier !!) om de mensen met de helicopter op te pikken. Hij kan nergens landen, dus dat zal met zo'n reddings"vest" aan een touw moeten gebeuren. Dat duurt even en het lawaai van de propellor galmt door het dal.

 

Even later is het klusje geklaard en kunnen wij weer rustig bier drinken ha ha. We kletsen nog even bij en hij gaat weer terug richting receptie om af te sluiten. Ik ruim vast alles een beetje op, want morgen ga ik weer verder.

 

Maandag 27 juli 2015.

 

Vanmorgen eerst even lekker douchen, daarna ontbijten en vervolgens weer even mn verslag bijwerken. Vandaag ga ik weer verder. De afgelopen dagen heb ik even weer wat "energie getankt", maar dat betekent ook gelijk dat ik de komende weken nog even flink aan de bak moet. Ik heb nog iets van 30 campings op het programma staan en de boot gaat 12 augustus (vanuit Goteborg). Daarnaast moet ik flinke afstanden rijden.

 

Vandaag echter nog niet. Ik heb vandaag maar 2 afspraken, eentje hier in het dorp om 11.00 uur en vervolgens in Lofthus, een kwartiertje verderop. De buren gaan wandelen op de Hardangervidda en komen even later afscheid nemen. Toch apart dat je eerst je buren "op vakantie" tegen moet komen om een band te krijgen :-). Om half 11 maak ik de camper klaar voor vertrek, vul de watertank nog even bij en leeg mn vuilwatertank en rijd vervolgens naar de receptie waar Evald me al op staat te wachten. We kletsen nog even bij en nemen afscheid. En vervolgens presteer ik het om - terwijl de rit naar Camping Hardangertun 5 minuten duurt - 10 minuten te laat komen.

 

o Maar als ik op Hardangertun ben aangekomen is eigenaar Dag telefonisch in gesprek. Hij gebaart dat ik maar door moet lopen naar het restaurant en komt even later - ongevraagd - met koffie aanzetten :-). Het gesprek met Dag is leuk en goed. Uiteraard heeft deze camping meer last van het slechte weer dan de andere campings, omdat Hardangertun zelf over een zwembad beschikt en Mikkelparken (kinderspeelparadijs met veel "water-attracties" zoals zwembaden, grote glijbanen, waterspelletjes, etc.) tegenover de camping ligt.

Vorig jaar was het hier tijdens mijn bezoek 35 graden, nu is het ca. 15 graden ....

 

Hij vertelt ook dat het slechte weer ook andere problemen met zich meebrengt. De boeren kunnen hun schapen de bergen niet in sturen en een boer die z'n koeien de bergen instuurde (echt weilanden kennen ze natuurlijk in deze streken niet) vond ze dit weekend alle 34 dood terug in een rivier. De koeien waren het ijs (bedekt met een flinke laag sneeuw) opgelopen maar dit bleek niet tegen 34 koeien bestand en de koeien verdronken allemaal. Ze moesten vervolgens 1 voor 1 met een helicopter uit de rivier gehaald worden. Sjonge jonge.

 

Een klein uurtje later zijn de contracten verlengd. Voor meer info over Camping Hardangertun of Mikkelparken, kijk maar even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2874/vakantiewoning/hordaland/noorwegen.

 

Zo, op naar Lofthus ! Zoals gezegd ... maar een kwartiertje rijden. Is de weg naar Odda - de "13" - al niet al te meer breed, het weggetje naar Lofthus Camping is ongeveer fietspadbreed. Maar goed te doen omdat er voldoende uitwijkplekken zijn en je hier - over het algemeen - geen vrachtwagens tegen komt. Ik meld me bij de receptie, maar Dag (ja deze dag heb ik 2x een Dag :-) - eigenaar van Lofthus Camping - komt later vanmiddag. En dus ga ik op zoek naar een plekje.

 

Eerst maar even een broodje eten en vervolgens even wat foto's maken van mn plekkie hier, want het is mooi weer:

 

Dit is trouwens het uitzicht vanaf de camping:

wauw !!                                   Meer info over Lofthus Camping --> http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2661/vakantiewoning/hordaland/noorwegen.

 

Terug in de camper ga ik direct aan het werk. Want ik moet nog wat dingetjes printen voor de komende dagen en wat mapjes klaarmaken voor de komende tijd te bezoeken campings. Daarna ga ik verder met mn administratie en om 18.15 uur ga ik met het eten aan de slag. Vandaag maar weer s pannenkoeken bakkuh :-). Dag is vanmiddag al langs geweest en komt straks om 20.00 uur. Voor het zakelijke gesprek maar ook om eh ... daarop te toasten zeg maar :-).

 

Tegen half 9 is Dag gearriveerd en we bespreken de zaken eerst in de camper en ga vervolgens buiten een Grolschje (plop) drinken. Daarna nog even met mn vriendin bellen en de dag is al weer voorbij.

 

Dinsdag 28 juli 2015.

 

Ondanks dat de camping behoorlijk vol staat heb ik vannacht weer prima geslapen. Al op tijd gaat de wekker, eerst even een ontbijtje en dan antwark. Voor vandaag heb ik een beetje een vreemde planning: ik vertrek pas om 17.00 uur. Dat komt omdat de eigenaar van de eerstvolgende camping (aan de overzijde van het fjord) pas om 18.00 uur thuis is. Daarna rijd ik door naar Roldal, want de eigenaren van de campings daar zijn er meestal ook alleen 's avonds over 's morgens vroeg.

 

En dus ben ik de rest van de dag nog op Lofthus Camping bezig met mn campingadministratie. Gaandeweg de middag loopt het behoorlijk vol en net als een Zwitser denkt van "waar is hier nog een plekje" geef ik m een seintje dat ik over 5 minuten vertrek. Even later draai ik weer de "13" op richting Odda. Mn 1e doel is Eikhamrane Camping. Deze camping ligt aan de overkant van het fjord en hemelsbreed niet zo heel erg ver van Lofthus. Maar ja ... ik moet wel eerst via Odda en uiteindelijk doe ik er bijna een uur over.

0  

Bij aankomst op de camping blijkt de eigenaar aanwezig en we kunnen direct in gesprek. Op de veranda van z'n woning (met een geweldig uitzicht !) komen we verlenging overeen en dus maken we volgend jaar ook weer promotie voor deze leuke camping. Moet je kijken:

 

Wil je meer info over deze kleine rustige camping, kijk dan even op: http://www.campingnavigator.com/nl/campings-noorwegen/hordaland/eikhamrane.

 

Als ik de camping af rijd, twijfel ik even of ik nu al een broodje ga eten (tussen de middag heb ik al warm gegeten) of dat ik door zal rijden naar Roldal. Ik zie op mn navigatiesysteem dat het nu nog weer een uurtje rijden is en dat betekent dat ik er om 19.45 uur ben. En aangezien sommige recepties om 20.00 uur dicht zijn, besluit ik door te rijden.

 

En dus ga ik weer door Odda, dit keer zuidwaarts, rijd langs de Latefossen (dubbele waterval) waar het zelfs 's avonds druk is. Het blijft hier altijd oppassen want de waterval ligt direct langs de weg en de mensen (vooral Aziaten) steken zo de weg over. Daarnaast heb je ook je ruitenwissers nodig om goed zicht te houden. Even verder begin ik aan de beklimming, duik even verder de tunnels in en neem weer even verder de spiraaltunnel (op je navigatiesysteem lijkt het of je een looping maakt).

 

Om 19.40 uur rijd ik Seim Camping op. De dochter van de eigenaar zit in de receptie en stuurt me door naar de boerderij (op de camping gelegen). Ik kom onaangekondigd, dus het is even afwachten of het nu wel uit komt. Niet dus ... maar daar had ik al een beetje rekening mee gehouden. En dus spreken we morgenvroeg om 10.00 uur af en rijd ik verder naar Roldal Hyttegrend. Met eigenaar Alf kan ik het goed vinden en even denk ik dat ik hem vlakbij de camping aan het werk zie. Als ik me meld bij de receptie blijkt hij in de receptie te zitten. Als ik m verbaasd aankijk vertelt hij dat het zijn tweelingbroer is. Grappig ...

 

We kunnen zo wel in gesprek, maar hij is nog even bezig en dus kan ik mooi even de camper te plek zetten. Dat kost me trouwens behoorlijk wat moeite. Vanwege het WIFI signaal (helaas geen tv hier) moet ik vlakbij de receptie blijven, maar krijg de camper niet goed vlak. Uiteindelijk heb ik m redelijk staan en ga ik richting receptie voor het gesprek. Ik kan het goed vinden met Alf en als het zakelijke gedeelte is afgerond kletsen we nog even wat bij en loop ik weer richting camper.

Vorig jaar stond ik trouwens op exact dezelfde plek (zag ik later ...):

Meer info ? Kijk maar even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2876/vakantiewoning/hordaland/noorwegen.

In de camper ga ik nu (het is inmiddels al 20.45 uur) toch eerst maar even een broodje eten. Met een bakkie senseo natuurlijk. Daar ben ik wel aan toe.

Daarna even mn mail checken en vervolgens is de avond al weer zo'n beetje voorbij.