Vertrek zaterdag 23 mei 2015 - vrijdag 29 mei 2015. Route Meppel - Arhus - Jevnaker - Gjovik - Oyer - Tretten - Lillehammer - Moelv - Sore Osen - Trysil - Nordre Osen.

 

Zaterdag 23 mei 2015.

 

Daar gaan we weer :-)....

Of ik geen zin heb om naar Noorwegen te gaan ? Tuurlijk wel. Maar achteraf was ik liever een paar weken later weggegaan. Maar dat gaat helaas niet. Noorwegen is niet echt een klein land en bovendien moet ik dit keer echt weer naar de Lofoten. Natuurlijk kan ik geen 2.000 km. "om"rijden alleen om een paar campings op de Lofoten te gaan bezoeken. Ook op de heenreis over de prachtige kustweg RV17 (Kystriksveien) en de terugreis over de E6 heb ik behoorlijk veel klanten en die moeten - aangezien ik ze vorig jaar niet bezocht heb - nu zeker weer bezocht worden. En dit tripje kost me gewoonweg zo'n 2 a 3 weken extra.

 

Tegen 9.00 uur laat ik het prachtige Meppel achter me en in de regen rijd ik via Hoogeveen en Meppen richting Cloppenburg. Mn navigatiesyteem adviseerde me om de "31"richting Emden / Leer te nemen, maar ik herinnerde me nog net dat ze daar met de weg bezig zijn. En als je dan later op de radio hoort dat er een file staat bij Leer wegens wegwerkzaamheden, voelt dat best wel goed ha ha. Maar ook richting Bremen is het megadruk op de weg. Het lukt me om zonder in de file te geraken langs Bremen te komen en stop even op een parkeerplaats voor een korte stop. Ook hier is het megadruk, ik kan bijna geen plekkie vinden voor de camper.

 

Het was overigens een bewuste keuze om vandaag te vertrekken. Belangrijkste reden is de drukte doordeweeks bij Hamburg en Oslo. Ik vertrek dus bewust op zaterdag omdat ik dan zondags bij Oslo niet in de spits kom, want dan sta je 's avonds (de boot komt om 18.30 uur in Oslo aan) echt wel een tijdje in de file. En ja, ik weet dat het nu Pinksterweekend is, maar bij controle bleek dat met name de vrijdag voor Pinksteren en de beide Pinksterdagen het drukst is op de weg.

 

Maar met 2 dingen heb ik geen rekening gehouden:

1. In Hamburg is op 23 en 24 mei een groots Stadsfest (St. Georg) wat tienduizenden mensen naar de stad trekt.

2. Vanmiddag is om 15.30 uur de allesbeslissende wedstrijd HSV - Schalke 04. Ja ja ... de wedstrijd is pas om half 4, maar vanmorgen reden mij nog voordat ik in Bremen was al de 1e busjes met HSV vlaggetjes voorbij. Op de radio hoor ik dat het Volksparkstadion met een capaciteit van 57.273 bezoekers ausverkauft is.

 

En dus is het bij Hamburg megadruk. Nu staat er bij de haven van Hamburg toch vaak file (meestal van vrachtwagens op de rechterbaan), ook nu rijd het stapvoets. In 1e instantie denk ik dat het "stokt" voor de Elbetunnel, maar daar kan ik juist goed doorrijden. Het probleem blijken wegwerkzaamheden te zijn in combinatie met bovengenoemde wedstrijd. Want het Volksparkstadion ligt in Noord West Hamburg.

 

Op de radio had ik al iets gehoord over dat vrachtwagens op de A7 bij wergwerkzaamheden nu ook op de linkerbaan mogen rijden omdat het op de rechterbaan continue volledig vast staat, maar ik wist niet goed waar dat was. Even verder gaat het ineens van 3 naar 2 banen en vlak voor de tijd dentert mij op de linkerbaan een vrachtwagen voorbij. Gelijk schiet mij het radiobericht door het hoofd en voor de splitsing kan ik nog net bij hem aanklampen. Een heeeeeele goede keus. Want over een stuk van iets van 8km. gaat het op de rechterbaan stapvoets, terwijl ik op de linkerbaan (links van de vangrail) flink door kan rijden.

 

Helaas zijn dit niet de enige wegwerkzaamheden en richting Flensbrug is het nog op 3 - 4 andere plaatsen raak. Vaak lange stukken, dus als je in Denemarken "een boot moet halen" kun je beter wat eerder van huis gaan !

Het weer is trouwens inmiddels behoorlijk opgeknapt. Het zonnetje schijnt volop en dat is wel een stuk lekkerder rijden. Vlak voor de grens met Denemarken neem ik - zoals inmiddels traditie is geworden - de afslag naar het Scandinaviepark om de tank nog even vol te gooien. Onderweg had ik bij tankstations al gezien dat het behoorlijk druk was en ook hier bij het Scandinaviepark staat bij het tankstation een mannetje het verkeer te regelen. Sjonge jonge ...

 

Op een parkeerterrein bij het Scandinaviepark stop ik nog even om een broodje te eten en ga daarna gauw verder. Want ik heb toch behoorlijk vertraging opgelopen onderweg.

Als ik uiteindelijk even na 17.00 uur Arhus Camping op rijd, blijk ik toch meer dan een uur vertraging te hebben opgelopen. Maar goed, als ik een goed gesprek met de Fam. Nielsen (Arhus Camping is een klant van Mol Travel) heb gehad en even later de camper lekker in het zonnetje heb staan:

voelt het weer prima :-) !

Arhus Camping ligt iets ten noorden van Arhus (ideaal om of deze mooie stad te bezoeken of als je - zoals ik - op doorreis bent) vlakbij de snelweg. Op de camping zijn ook fraaie bungalows (links op onderstaande foto) te huur:

Wil je meer info, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2831/vakantiewoning/oost-jutland/denemarken

 

Het is inmiddels 18.00 uur geweest. Eerst even mn mail checken en daarna tijd voor Duits voetbal. Want ik wil natuurlijk wel even weten hoe het in Hamburg is afgelopen. Het is trouwens het meest spannendste abstiegs-slot in Duitsland ooit. Er kunnen nog maar liefst 6 teams degraderen op de laatste dag .. Ook het grote HSV !

Sportschau schakelt van wedstrijd naar wedstrijd en het vliegt echt alle kanten op. Huub Stevens weet zich met Stuttgart nog net te redden, maar het dappere kleine Paderborn en SC Freiburg degraderen direct en HSV eindigt op de 3e plek van onderen en moet zich nog via een nacompetitie veilig zien te stellen. Nog kein Ferien voor Van der Vaart...

 

Ondertussen is mn pizza klaar en kan ik aan mn diner :-) beginnen. Na het voetbal ga ik vast voor morgen mn tas inpakken, kruip ik daarna nog even achter de laptop en nog heel even voor de buis en rond 22.30 uur ga ik in de bedstee. Want morgenvroeg vertrekt "mn" boot om 9.15 uur vanuit Frederikshavn en gaat mn wekker al om 5.45 uur....

 

Zondag 24 mei 2015.

 

Voor de zekerheid had ik gisteravond maar 2 wekkers (telefoons) gezet, maar als de 1e gaat ben ik direct klaar wakker. Moet ook wel, want ik wil om 6.15 uur rijden. Natuurlijk doe ik heeeeeeel zaggies ... en om 6.13 uur rijd ik de camping af. Naar Frederikshavn is het een kleine 2 uur rijden en ik moet er uiterlijk om 8.45 uur zijn. Ik heb dus nog wel wat speling, maar na mn race door Zweden vorig jaar ben ik wat voorzichtiger geworden (zie verslag 6 augustus 2014). Toen stond ik - vanwege een ongeluk - ca. 2 uur stil op de E6 en kwam ik 5 minuten voor uiterste inchecktijd bij de boot in Goteborg aan ...

 

En dus meld ik me nu even na 8.00 uur - veel te vroeg - bij de terminal van de Stena Line. Als ik in de rij met campers en caravans aan sluit en ik even uit stap om de benen te strekken, zie ik dat het wel heeeeeeel erg rustig is.

Ik zet nog even een bakkie leut en besluit dat maar binnen op te drinken. Want buiten is het zo koud, dat ik na de 1e slok zeer waarschijnlijk koude koffie heb.

 

En dus besluit ik om - eenmaal op de boot - deze keer maar niet naar het zonnedek te gaan (blijkt achteraf ook te zijn gesloten, er is trouwens ook geen zon ....), maar lekker in mn hut te blijven. De rest van de dag vul ik in met lezen (camperblad en VI's), met het doornemen van de wijzigingen bij Campingnavigator en voor het eerst kan ik ook online want er is gratis WIFI op de Stena Saga !

 

Halverwege de middag ga ik me nog even douchen en om 15.45 uur word me aangegeven (wist ik wel hoor ...) dat ik de hut om 16.00 uur moet verlaten. De hoogste tijd om richting mn favoriete Riva-bar te gaan en een kopje koffie te scoren. Ook daar is het niet druk en ik vind een leuk plekje bij het raam. Nu was het me al opgevallen dat de boot niet al te snel voer (we varen inmiddels in het Oslofjord), maar even later blijkt waarom --> vanwege technische problemen is de aankomsttijd verplaatst van 18.30 uur naar 19.00 uur. Ja hoor ....

Mn gedachten gaan even terug naar vorige week toen - toevallig een Noors cruiseschip ... - ergens in het Caribisch gebied - zonder motor aan het ronddobberen was. Nou ja ... hij had nog wel een motor, maar die deed het niet meer ha ha.

 

Als ik even later aan dek kom zie ik dat de boot toch sneller vaart dan het vanuit de Riva-bar leek en Oslo is inmiddels in zicht. Als we de haven binnen varen ga ik richtig camper om mn spullen op te ruimen. Even later rijden we in de stromende regen van de boot af. Even denk ik "het regent keihard ... het is 1e Pinksterdag .... de boot heeft vertraging ..." en dus zullen de douaniers wel huiswaarts zijn gegaan, maar nee hoor. Het lijkt dit keer wel of ze alle campers en auto's controleren. Ik moet dus ook stoppen en krijg weer de meeste vreemde vragen voorgelegd. Volgens mij doen ze dat om een inschatting van de persoon in het voertuig te maken en als je zenuwachtig begint te worden, dat ze dan je auto/camper gaan controleren of zo.

 

Ik word dus maar niet zenuwachtig en duik even later bij Oslo te tunnels in. Zoals gebruikelijk pak ik de E18 richting Drammen / Kristiansand, gooi de tank nog even vol en neem even later de afslag richting Honefoss / Bergen. Deze route ken ik op mn duimpje en als ik onderweg de afslag naar het eilandje Utoya zie, bedenk ik me dat het inmiddels al weer bijna 4 jaar geleden is dat die idioot Breivik hier 69 jonge mensen afslachtte. Ik kan het nog steeds niet bevatten dat zoiets hier in Noorwegen plaats heeft gevonden ...

 

Iets voor Honefoss neem ik de afslag naar Jevnaker en rond 20.30 uur rijd ik Slovika Camping op. Met eigenaar Hans ben ik al flink wat jaren bevriend en hij weet van mn komst. Zakelijk hebben we pas dinsdagmorgen een gesprek en ik weet nu niet zeker of hij er wel is. Bij aankomst word ik ontvangen door dochter Tora en zij geeft aan dat paps er niet is en waarschijnlijk morgen op de camping komt. Prrrrima.

 

Ik moet nog steeds eten en gezien het tijdstip en het weer (het is donker en het regent pijpestelen) kies ik voor een blik snert. Daar zitten erwten in. Is toch ook groente. Dus gezond :-).

Na het eten even mn mail checken en daarna uiteraard even met mn vriendin (Hennie) bellen. Daarna nog even achter de laptop en uiteraard even naar Studio Voetbal kijken. Maar daar hebben ze het alleen maar over het verliezen van Feyenoord en niet over de winst van SC Heerenveen. Rare jongens daar in Hilversum. Maar knap is het wel van SCH ha ha. Nu Vitesse nog ....

 

Maandag 25 mei 2015.

 

Als ik even na 8.00 uur wakker word hoor ik de vogeltjes fluiten en kraakt de camper. Dat betekent dat het zonnetje schijnt en inderdaad ... als ik de screens van het dakraam boven mn bed open doe, zie ik een strakblauwe lucht ... yezzzzz.

Na een bezoekje aan het sanitairgebouw en een bakkie leut kruip ik achter de laptop. Eerst maar s even mn mailbox schoonvegen ! En daarna even een paar foto's maken, want met het weer in Noorwegen weet je het nooit en binnen een poep en scheet kan het zo weer bewolkt zijn. Dit is mn plekkie hier:

De camping ligt zeer fraai aan het Randfjord (er zijn ook plaatsen direct aan het water !) en voor slechts 25 met de Best Deal Campingcard (2 personen, plaats, stroom en gratis wifi) kun je hier in het voor- en naseizoen overnachten. En da's niet duur voor een camping vlakbij Oslo. Meer info op de website van de camping, te vinden via: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2645/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen.Ik sta op een veldje met op dit moment voornamelijk Noren:

en kruip nog even met een bakkie leut in de zon. En daarna antwark.

Eerst even mn verslag helemaal bijwerken en daarna met de planning aan de slag. Om 12.00 uur komt Hans even langs. Hij geeft aan dat hij - vanwege het weer - superdruk is ... hij heeft namelijk ook nog een flinke boerderij. Maar net als wij staan te praten begint het te regenen ha ha. We spreken af om morgenvroeg om 9.00 uur om tafel te gaan, maar dat is nog een beetje afhankelijk van z'n farm-werkzaamheden :-).

 

De rest van de middag ben ik bezig met het voorbereiden van de komende dagen te bezoeken campings. Oftewel (promotie)mapjes klaarmaken, verlengingscontracten + info printen, administratie direct bijwerken, etc. En daar ben ik de hele middag wel zoet mee.

Even voor 18.00 uur ga ik met het eten aan de slag: aardappels, bloemkool en gordon bleu. Ondertijd even Masterchef kijken, daarna afwassen, nog even achter de laptop, Blacklist kijken, mn vriendin bellen en de dag is al weer voorbij.

 

Dinsdag 26 mei 2015.

 

Oei ... het weer is er niet beter op geworden en ook de voorspellingen lijken niet echt best voor de komende dagen. Dat ben ik eigenlijk niet gewend. Meestal heb ik mooi weer in de 1e week dat ik in Noorwegen ben. Maar goed, ik ben nu bijv. ook een week eerder dan vorig jaar in Noorwegen. Als de wekker gaat spring ik direct uit bed en ga ik richting sanitairgebouw (ik mis nu onze lekkere douche thuis al ...) om even te douchen. Terug in de camper nog even voorbereiden op het gesprek met Hans, die iets eerder dan verwacht aanklopt.

 

Het gesprek is goed en ondanks de vele veranderingen wordt alle promotie verlengd. Omdat Hans nog andere afspraken heeft moet ie helaas al om 10.00 uur vertrekken. Hij vraagt me wel een paar keer of ik op de terugweg nog langs kom. Meestal doe ik dat ook wel, maar ik weet nooit precies hoe het gaat lopen en dus beloof ik niets.

 

Mn 1e afspraak heb ik vanmiddag "aan de overkant van het fjord". Om nou te stellen dat ik het bijna kan zien liggen is wat overdreven, maar hemelsbreed ligt de Ringelien Hoeve in Hov niet ver van Slovika Camping. Maar toch is het een uur rijden omdat ik het fjord niet over kan steken en via Jevnaker (8km.) langs de andere kant van het fjord weer noordwaarts moet. De rest van de ochtend ben ik bezig om afspraken voor vandaag en morgen te plannen. Dat lukt nog niet helemaal goed omdat ik de eigenaar van een camping in Lillehammer niet te pakken krijg, maar dat zien we dan later vanmiddag wel.

 

Rond 12.00 uur ga ik nog even een broodje eten en daarna maak ik de camper klaar voor vertrek. Zoals gezegd ... het is een uurtje rijden naar mn afspraak. Niet omdat het zo'n enorme afstand is, maar omdat ik gewoon niet sneller dan ca. 50km. per uur kan rijden (bochtig traject langs het fjord). Het weer helpt mee, want het is droog en het is een mooie route met vaak een mooi uitzicht over het fjord.

 

Om half 2 bereik ik Ringelien Hoeve, een grote boerderij met schuren en 2 mooie vakantiehuizen. Eigenaar Lars staat me al op te wachten. Het werd trouwens wel een keer tijd dat ik deze klant bezocht, want ze zijn inmiddels al iets van 5 jaar klant van Mol Travel en ik was hier nog nooit geweest. En dus krijg ik eerst een rondleiding van Lars. Beide vakantiehuizen zijn niet bezet, dus kan ik ze mooi even bekijken.

 

Het gaat om grote vakantiehuizen (geschikt tot 8 personen) met een mooi uitzicht op het fjord:

Zoals je ziet, is het niet echt prima-foto-weer ... maar zo kun je in ieder geval een indruk op doen. Dit is de andere:

Deze woning staat op mn site, dus hier heb ik een aantal foto's extra gemaakt:

 

Beneden bij het water is nog een gezellige grillplek en kunnen de gasten van een sauna gebruik maken. Een heerlijke plek:

Wil je meer informatie, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/3122/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen

 

Als we het zakelijke gedeelte afgerond hebben ga ik weer verder. Inmiddels ben ik gebeld door de eigenaar van Lillehammer Turistsenter dat hij liever (i.p.v. vanmiddag) morgenmiddag wil afspreken. Dus bel ik eerst een andere klant aan het Mjosameer en daar komt het wel gelegen. En dus wordt mn volgende bestemming: Sveastranda Camping iets voorbij Gjovik. Gjovik is 1 van de 3 Olympische steden (samen met Lillehammer en Hamar) waar in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden werden en de grootste attractie van Gjovik (ik ben er alleen nog nooit geweest :-( ....) is Gjovik Olympiske Fjellhall, het grootste ondergrondse Auditorium ter wereld. Hier ... ruim 120 meter diep in het berg ... werden volgens mij in 1994 de ijshockey wedstrijden gehouden.

 

Om 15.30 uur rijd ik de camping op. Bij aankomst weet ik niet wat ik zie, het water van het Mjosameer staat echt super laag !! Elk jaar hebben de campings aan het Mjosameer last van het hoge water. Veroorzaakt door een combinatie van regen en smeltwater. Maar van dat laatste is nu geen sprake. Eenvoudigweg omdat het te koud is voor de tijd van het jaar. De sneeuw smelt dus niet :-).

 

Ik kan direct met eigenaresse Mette in gesprek en als we het zakelijke gedeelte hebben afgerond, laat ze me nog even zien dat ze op de camping ook nieuwe kampeerplaatsen gemaakt hebben en dat ze ook bezig zijn om de camping op te hogen. Zoals gezegd: de camping is prachtig gelegen direct aan het Mjosameer:

Op de foto hierboven zie je in de verte nog net de brug over het Mjosameer. Aan de rechterkant van de brug ligt Moelv, maar daar kom ik morgenmiddag pas (denk ik).

Wil je meer informatie over Sveastranda Camping, volg dan even deze link: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/3397/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen

 

Ik ga weer verder en rijd langs Lillehammer naar mn eindbestemming voor vandaag: PlusCamp Rustberg in Oyer. We hebben om 17.00 uur afgesproken en ik ben wel precies op tijd, maar de eigenaresse is nergens te bekennen. Dan eerst maar even een plekje zoeken voor de camper. Plek genoeg natuurlijk want op alle campings is het nog errrrug rustig. Om half 6 ga ik richting receptie en zijn de eigenaren ook aanwezig.

 

Onder het genot van een kopje koffie nemen we de promotie door. In Noorwegen werk ik voor Campingnavigator (onderdeel van Vacanceselect) en PlusCamp Rustberg valt onder de PlusCamp groep (20 campings in Noorwegen) waarmee we een samenwerkingsverband hebben. Met de "directeur" van deze groep heb ik over iets van 2 weken een afspraak om de promotie voor de gehele groep te bespreken. Maar PlusCamp Rustberg is ook klant van Mol Travel en dat contract wordt zonder problemen verlengd.

Voor meer info over deze camping --> http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2840/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen

 

Terug in de camper ga ik maar direct met het eten aan de slag. Voor vandaag heb ik bami op het programma staan. De keuze van wat ik ga eten is meestal niet zo moeilijk: dat wat op moet, eet ik als eerste en verder ben ik afhankelijk van de indeling van het vriesvak :-). De kipfilet lag vooraan, dus bami met kip it is ... En ik moet zeggen: het smaakt weer heerlijk.

 

Helaas ben ik nog niet vrij, want de rest van de avond ben ik achter de laptop aan het werk. Voornamelijk met mailtjes beantwoorden, boekingsadminstratie bijwerken en boekingen afronden.

 

Woensdag 27 mei 2015.

 

Rustberg Camping ligt direct aan de E6, maar is wat hoger gelegen en dus is "het lawaai" van de weg goed te doen ... en ik heb prima geslapen. Het zonnetje schijnt als ik richting het sanitairgebouw loop en ik besluit ook mn wc-cassette maar even te legen (ksta lekker dicht bij het sanitairgebouw). Terug in de camper laat ik het zonnetje binnen door de screens te openen en al gauw warmt het lekker op in de camper.

 

Voor vanmiddag heb ik om 14.00 uur een afspraak in Lillehammer en voor de tijd moet ik bij Tretten nog een camping bezoeken. Die hebben gisteren al aangegeven vanaf 11.00 uur op de camping te zijn, maar eigenlijk wil ik die afspraak wat verzetten zodat ik in 1x door kan naar Lillehammer. Dat lukt later op de ochtend en dus rijd ik - na een broodje te hebben gegeten - even na 12.00 uur richting Tretten.

 

Om 12.30 uur zit ik in gesprek met de eigenaren van PlusCamp Mageli. Een mooie camping met een prachtig nieuw zwembad, schoon sanitair, gratis WIFI en heerlijke plekken direct aan het water.

Kijk maar even in mn verslag van vorig jaar: http://www.waarisdemol.nl/noorwegen20141index.html want toen heb ik hier een aantal mooie foto's gemaakt. Dit keer blijf ik hier niet overnachten en dus ik weer terug richting Lillehammer.

 

Onderweg zie ik dat door de lage waterstand van het Mjosameer zelfs de "onderwater-camping" Odden Camping in Oyer NIET onder water staat:

Met de aanleg van de nieuwe E6 is de camping 2 jaar terug geleden ook een paar meter hoger komen te liggen. Maar net als andere jaren stond de camping ook afgelopen jaar weer onder water. Dit jaar dus niet. Nog niet ... want als het de komende dagen nog wel warmer gaat worden zal het waterpeil van het Mjosameer flink gaan stijgen.

 

Even voor 14.00 uur meld ik me bij de receptie van Lillehammer Turistsenter, 1 van de 2 campings in Lillehammer. Eigenaar Per staat me al op te wachten en we kunnen direct in gesprek. Deze camping doet mee met de Best Deal en het contract wordt zonder problemen verlengd. Ook de promotie van de hytter wordt voortgezet --> http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/4525/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen

 

Ook op Lillehammer Turistsenter is het rustig, maar dat was afgelopen (Pinkster-)weekend wel anders. Toen stond de camping volledig vol met voornamelijk Noorse campers.

Per is druk, dus ik ga gauw verder. Mn volgende stop is Lillehammer Camping gelegen aan de andere kant van de stad. En dus draai ik bij Lillehammer Noord de E6 op en neem bij Lillehammer Zuid de afslag naar Lillehammer Camping. Bedrijfsleider Stian had me vorig jaar al aangegeven dat ze grote plannen hadden met de camping en dat is bij aankomst niet te missen. De "vaste gasten" (seizoensplaatsen) zijn op een ander gedeelte van de camping ondergebracht en dus zijn er mooie overnachtingsplaatsen aan het water vrijgekomen.

 

Op deze camping heb ik geen afspraak gemaakt en dat wreekt zich direct. Want in plaats van Stian (waar ik het goed mee kan vinden) is de niet al te vriendelijke eigenaar aanwezig en onze eerste kennismaking is nou niet direct om over naar huis te schrijven. En dus spreken we af dat ik Stian zal gaan mailen. Ik rijd de camping af en ga verder naar mn mogelijk laatste adres van vandaag: Biristrand Camping op iets van 10km. van Lillehammer direct aan het Mjosameer gelegen.

 

Ze zijn trouwens flink bezig met dit gedeelte van de E6 (tussen Gjovik en Lillehammer). Af en toe wordt al het verkeer een parellelweg opgestuurd, dat kan allemaal hier in Noorwegen :-) Want de E6 is wel de belangrijkste verkeersader van het land. Ook voor mij geldt dat ik de komende weken steeds weer terug kom op de E6. Op Biristrand Camping heb ik wel geluk: ik tref eigenaar Lars Julius direct bij aankomst. Daar had ik eigenlijk niet opgerekend. Meestal is hij er niet en komt hij later. Vandaar mijn gedachte dat dit mn laatste camping voor vandaag zou worden.

 

Biristrand Camping:

Info: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2841/vakantiewoning/oppland-zuid/noorwegen

 

We kunnen direct in gesprek en een half uurtje later sta ik tevreden buiten. Ik maak nog een rondje over de camping, maak nog even - vaste prik hier - gebruik van de camperserviceplaats en heb ondertussen al besloten om verder te rijden. Want ook de eigenaar van de volgende camping is niet altijd aanwezig en dus draai ik even later weer de E6 op en ga richting Hamar.

 

Even later steek ik via de bovengenoemde brug het Mjosameer over en opnieuw valt me op hoe megadruk het hier is. Of dat nou door de wegwerkzaamheden komt is me niet duidelijk, maar het gaat bijna stapvoets over de brug. Gelukkig kan ik iets de E6 verlaten, neem de afslag bij Moelv en rijd even later Steinvik Camping op. Helaas is eigenaar Raymond niet aanwezig en vraagt me of we morgenvroeg in gesprek kunnen. Tuuuuurlijk.

 

Ik heb hier wel vaker overnacht en sta meestal op dezelfde plek. Die is ook nu nog beschikbaar (naast een Belgisch stel met een caravan) en als ik de camper geinstalleerd heb, ga ik eerst even van een bakkie koffie genieten. Daarna de laptop toch maar op tafel en tot etenstijd ben ik achter de laptop aan het werk. De WIFI verbinding is hier overigens prima (goed signaal en snelle verbinding) en dus kan ik mooi even wat doen.

 

Even na 18.00 uur zet ik bami 2 op het vuur en kijk ik onder het eten natuurlijk even naar Masterchef. Hoe de dag van morgen eruit ziet weet ik nog niet. Ik had vanmiddag geen puf/zin meer om afspraken te plannen, dat ga ik morgenvroeg doen.

 

Donderdag 28 mei 2015.

 

Opnieuw heb ik vannacht goed geslapen en viel het nog mee met de temperatuur. Maar angstvallig houd ik de temperatuur voor de komende dagen in de gaten. Want vandaag ga ik oostwaarts en daarna door de Hedmark richting Trondheim en ik zie al temperaturen van 3 - 5 graden .... OVERDAG ! Brrr....

 

Om 9.30 uur ga ik richting receptie en even later zit ik met de eigenaar in gesprek. Na het gesprek (alle contracten worden verlengd) laat hij mij de nieuwe hutten zien. Nou ja nieuwe hutten, nieuwe indeling en de buitenzijde een nieuw kleurtje ...

Maar eenmaal binnen ... wauw !

 

Wil je meer informatie over deze prima (tussen Lillehammer en Hamar) gelegen camping, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2646/vakantiewoning/hedmark/noorwegen (foto's in presentatie moeten nog aangepast worden ...)

Terug in de camper ga ik met de voorbereiding voor de komende dagen aan de slag. Twintig minuten later heb ik de planning rond en aangezien ik vanmiddag om 14.15 uur pas hoef te vertrekken, kan ik nu nog mooi even wat doen.

 

Om 14.15 uur ga ik weer op pad. De eigenaar is al weer vertrokken, die hoef ik dus niet meer te groeten. En dus draai ik even later de E6 op. Weer richting Hamar, maar al na 15 minuten neem ik de afslag bij Brumunddal. Daar ligt sinds een aantal jaren Mjosa Feriesenter, een nieuwe camping welke werd geopend nadat in Hamar de laatste camping in de stad gesloten werd. Onbegrijpelijk eigenlijk dat in Hamar geen camping is ...

 

Eigenaar Jorn van Mjosa Feriesenter is aanwezig en we kunnen direct in gesprek. Hij heeft weinig tijd en dus sta ik na 20 minuten al weer buiten. Op naar mn eindbestemming van vandaag: Sjoenden Camping in Sore Osen, een ritje van iets meer dan een uur.

Ik draai weer de E6 op en pak bij Hamar de afslag naar Elverum (zeg maar richting de Zweedse grens). Op een display voor me zie ik dat het MIN 1 is:

huh ? dat lijkt me wel een beetje sterk ...

Als ik hier trouwens rechtsaf was gegaan, kom je bij het Vikingskipet (overdekte ijsbaan van Hamar) uit.

 

Ook richting Elverum is het druk en pas als ik van Elverum richting Trysil rijd wordt het rustiger op de weg. Maar op deze weg is het oppassen geblazen voor overstekende rendieren en elanden. Vorig jaar raakte de camper van een ACSI inspecteur hier flink beschadigd omdat hij een eland niet kon ontwijken (of het eland hem niet :-). Maar om 16.00 uur rijd ik ongeschonden Sjoenden Camping op. Ook hier is de receptie in het voorseizoen niet geopend en eigenaar Paul heeft al aangegeven er vandaag niet te zullen zijn. Z'n zoon komt vanavond naar de camper toe.

 

Op Sjoenden Camping is geen WIFI, maar dat wist ik van tevoren en speciaal voor dit soort "geen-WIFI-momenten" heb ik altijd wel wat klusjes liggen. En dus is het zomaar weer 18.00 uur. De hoogste tijd om met het eten aan de slag te gaan. Voor vandaag heb ik aardappels, boontjes en een varkensfiletlapje op het menu staan. Heeeeerlijk ! Ondertijd kijk ik - natuurlijk - weer Masterchef, maar net als de uitslag bekend wordt gemaakt, klopt de zoon van de eigenaar op de deur.

 

Ik maak even wat ruimte in mn kantoor en neem de formulieren door. Als we op een gegeven moment toe zijn aan het verlengen van de promotie, belt hij z'n vader op, zet de telefoon op de speaker en zo zetten we het gesprek voort. Wel zo gemakkelijk ha ha.

De contracten voor zowel Campingnavigator als Mol Travel worden verlengd. Superrrr.

 

Als mn afspraak vertrokken is ga ik nog even afwassen en alvast douchen. Want morgenvroeg gaat de wekker al om 7.00 uur want ik moet om 8.30 uur in Trysil (ca. 40 min. rijden) zijn. Het sanitair is hier goed voor mekaar en op de 1 of andere manier voel ik me hier (op deze camping) altijd op mn gemak. Op deze plek sta ik meestal (foto paar jaar geleden gemaakt).

Wil je meer info over Sjoenden Camping, kijk dan even op http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2843/vakantiewoning/hedmark/noorwegen

 

Vrijdag 29 mei 2015.

 

Zoals gezegd ... het is vroeg dag vandaag. Als ik de camper uit willen stappen om naar het sanitairgebouw te gaan val ik bijna over mn mandje met aardappels. Die had ik uit voorzorg uit de garage gehaald en in de camper voor de deur gezet. Want het is buiten net iets boven het vriespunt en de in de camper is het wat warmer dan in de garage.

 

Terug in de camper even een bakkie leut, broodje met (geiten-)kaas, alles even opruimen, nog een laatste bakkie koffie anders haal ik Trysil niet en ga op pad. Ik ben nog wel wat aan de vroege kant, maar beter te vroeg dan te laat.

Om 8.20 uur meld ik me in Trysil Knut Hotell en mn contactpersoon is nog niet aanwezig. De receptioniste geeft aan dat ik wel een kopje koffie mag pakken. Wel grappig: volgens mij begint er om 8.30 uur een bijeenkomst/cursus hier in 1 van de zalen. Iedereen die hier binnen kwam groette mij ook. Ze dachten zeker: heeey, een nieuwe cursist :-). En toen ik koffie pakte begon er ook iemand Noors tegen me te praten. Maar ja ... dat deden ze op Gran Canaria afgelopen winter ook al ha ha.

 

Mn contactpersoon Rolf is mooi op tijd en hij is goedgemutst. En dus doe ik goed zaken. De promotie is bestemd voor Femundtunet Camping, prachtig gelegen direct aan het enorme Femundmeer bij Drevsjo. Als alles afgerond is, ga ik de camper nog even mn mailtjes ophalen. Want de WIFI in het hotel is sterk genoeg om in de camper te ontvangen. Uiteraard heb ik dit van tevoren wel even afgestemd en het password gekregen. Ruim een half uur later heb ik alles geregeld (ook nog een boeking voor Beach Resort Makkum) en ga ik richting het centrum van Trysil.

 

Daar doe ik nog even boodschappen en vervolgens rijd ik door naar Trysil Hyttegrend, een leuke knusse camping met zeer vriendelijke eigenaren. Maar deze eigenaren stoppen ermee. De camping is verkocht aan een Nederlands gezin die vanaf half juni de camping en de verhuur van de hytter en het Vandrerhjem (jeugdherberg) hebben overgenomen. Met de nieuwe eigenaren heb ik al contact gelegd, maar ik loop ze nu dus mis. Met de "oude" eigenaren neem ik de papieren door en laat een promotiesetje voor de nieuwe eigenaren achter.

 

Als ik weer richting het centrum rijd stop ik nog even om een foto van de Trysilfjellet (wintersportgebied) te maken:

en zoals je ziet ... daar ligt nog steeds sneeuw.

 

Zo ... op naar Osen Vannsport Camping in Nordre Osen (Noord Osen, afgelopen nacht stond ik in Sore Osen = Zuid Osen) gelegen aan het Osensjoen (meer). Als ik de camping op rijd is het inmiddels 11.30 uur. Met eigenaar Edwin Jobing (ook uit Meppel :-) heb ik al contact gehad en we hebben afgesproken dat ik hier overnacht. Bij aankomst is het werkelijk hondenweer en net als ik de camper te plek heb, is Edwin ook in de receptie en kunnen we in gesprek.

 

Het bestaande contract (inclusief Best Deal) met Campingnavigator wordt verlengd en dat betekent dat je hier volgend jaar in het laagseizoen (tot eind juni en vanaf 1 augustus) voor slechts 20 kan overnachten. Deze prijs is voor 2 personen, plaats, stroom en een gratis douche voor elke persoon. Niet gek dus !!

 

Terug in de camper ga ik eerst even een broodje eten en daarna kruip ik achter de laptop. Halverwege de middag komt ineens het zonnetje erdoor. En dus ga ik gauw even met mn camera een rondje over de camping maken. Dit is mn plekje hier:

Echt helemaal geweldig !

Kheb echt een prachtig uitzicht over het meer en op het strand. Daar is nu weinig te beleven, maar Edwin vertelde dat het hier vorige zomer (toen het zo warm was in Noorwegen) net Spanje was. Zo druk ...

En aangezien Osen Vannsport Camping ook een kiosk (rechts op bovenstaande foto) op de camping heeft, kun je begrijpen dat een warme zomer weer meer dan welkom is.

 

Even een impressie van de camping:

 

Wil je trouwens meer informatie over deze mooie camping, kijk dan even op: http://www.campingnavigator.com/nl/campings-noorwegen/hedmark/osen-vannsport-camping/

 

 

De plaatsen zijn direct aan het water gesitueerd (foto linksonder). Ook grapsig: toen de Meppelers een aantal jaren geleden de camping overnamen hebben ze als regel gesteld dat elke "spiekertelt" ("spijkertent", huisje voor de caravan) op de camping hetzelfde moest zijn. Geeft rust en eenheid op de camping, maar staat ook heel gezellie (foto rechtsonder).

 

En wat vind je hiervan (foto hieronder) ?? Geen idee wat het is, maar rechts op de foto zie je een "paarse veeg". Heeeeeeel apart.

Terug in de camper kruip ik weer achter de laptop en een half uur later regent het al weer ... sjonge jonge. Om 17.45 uur ga ik met het eten aan de slag en om 18.30 uur zit ik klaar voor Masterchef en heb ik zelf een Masterchef waardig gerecht met aardappels, broccoli (met een heerlijk sausje) en een varkensfiletje klaargemaakt. Misschien was alleen de opmaak niet zo Masterchef waardig ha ha.

 

Daarna even afwassen, nog even achter de laptop en daarna vind ik het wel genoeg en kruip ik lekker voor de buis (filmpie pakkuh).