Periode zaterdag 6 juni 2015 - vrijdag 12 juni 2015. Route Kvikne, Storen, Rora-Inderoy, Steinkjer, Vennesund (RV17), Torghatten, Sandnessjoen (RV17), Furoy (RV17), Saltstraumen bij Bodo.

 

Zaterdag 6 juni 2015.

 

En inderdaad ... als ik wakker word, regent het. En het is heel donker. Eerst maar s een warme douche dacht ik zo :-).

Terug in de camper even "ontbijten" en aan het werk. Voor vanmorgen wil ik eerst even een flink stuk in voren voorbereiden (verlengingsnota's en info printen, mapjes klaarmaken van de komende dagen te bezoeken campings) en ga daarna nog even met mn campingadministratie aan de gang.

 

De weersvoorspellingen zijn helaas uitgekomen, it's raining cats and dogs en de wind "giert" om de camper. Sjonge jonge ....

Tussen de middag nog even een broodje eten en daarna maak ik de camper klaar voor vertrek. Ik leeg de wc-cassette nog even en vul mn schoonwatertank nog even aan en ga op pad.

 

Vandaag heb ik geen lang stuk om te rijden (ongeveer een uur), maar ik moet op dit stukje wel 4 klanten bezoeken. Mn 1e bestemming is Halland Camping iets boven Berkak. Eigenaar Tore woont vlakbij de camping en meestal moet ik even wachten en komt hij naar de camping. Maar dit keer heb ik geluk. Hij is aan het werk op de camping en met trots (terecht !) laat hij mij de nieuwe hytter zien. Waar de (zeeeeeer oude) hytter stonden maakt hij nu nieuwe overnachtingsplaatsen voor campers en later ook voor caravans en tenten. Het is nog niet klaar, maar het ziet er prima uit.

 

We zetten het gesprek voort in de receptie en de bestaande contracten worden verlengd. Ben je op doorreis en zoek je een camping direct aan de E6, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2851/vakantiewoning/sor-trondelag/noorwegen

 

Mn volgende bestemming - Gullvag Camping - ligt iets noordelijker bij Soknedal. Een leuke camping, maar met de eigenaren krijg ik maar geen klik. En dat wordt direct bevestigd bij aankomst. Ik word ... eh ... niet echt vriendelijk verwelkomd en ik besluit het niet eens tot een discussie te laten komen. Einde verhaal. Gauw verder.

 

Ik draai weer de E6 op en ga verder noordwaarts richting Trondheim en bereik even later mn eindbestemming: het plaatsje Storen. Hier heb ik 2 klanten: Varvolden Camping en Storen Camping. Beide campings liggen direct aan de bekende Noorse "zalmrivier" Gaula, maar sinds de Noorse overheid de vissers beperkingen heeft opgelegd, loopt het aantal vissers wat de campings bezoekt wat terug.

 

Als ik Varvolden Camping op rijd, krijg ik al direct een veel beter gevoel. En dat wordt nog eens versterkt door de eigenaren: bij de receptie is niemand aanwezig en dus bel ik het nummer wat "op het raam" staat aangegeven. Ik krijg niemand aan de lijn, maar even later komt iemand die op de camping in de tractor aan het werk is, naar me toe en geeft aan dat hij de eigenaresse gebeld heeft en dat die er zo aan komt. Die verschijnt een paar minuten later en na een leuk gesprek wordt de promotie van de hytter voortgezet.

Voor meer info, kijk maar even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/3972/vakantiewoning/sor-trondelag/noorwegen.

 

Zo, op naar Storen Camping. De campings liggen hemelsbreed maar 75 meter (de breedte van de rivier) van elkaar vandaan, maar ik moet ongeveer 4km. rijden om naar de andere camping te rijden. Over de rivier ligt namelijk een houten brug waar ik (qua gewicht) niet overheen mag en bovendien is mn camper te breed. Dus ...

 

Even later rijd ik Storen Camping op. De eigenaresse is aanwezig en we kunnen direct in gesprek. Niet echt een gemakkelijk gesprek, want de eigenaar is afgelopen winter plotseling overleden. De camping wordt voorlopig door de eigenaresse voortgezet en als we de papieren hebben doorgenomen, zet ik de camper te plek. In de stromende regen installeer ik de camper (recht zetten, kabel aansluiten, etc.) en dan is het de hoogste tijd voor een bakkie senseo !

 

Daarna even een fruithapje :-) en vervolgens achter de laptop. De verbinding is hier prima en dus kan ik nog mooi even wat doen, voordat ik met het eten aan de slag ga. Voor vandaag: aardappels, worteltjes en een gordon bleu (ja alweer, lagen vooraan in de vriezer ha ha).

Vervolgens even afwassen, nog even achter de laptop en als ik "even naar het begin van de CL-finale wil kijken"... ben ik verkocht en kijk ik de wedstrijd af. Tis zaterdagavond, moet kunnen toch ?

 

Zondag 7 juni 2015.

 

Als de wekker gaat om 7.30 uur hoor ik de camper kraken. Yezzzz ... het zonnetje schijnt !

Vandaag ga ik weer verder naar het noorden en wil ik in ieder geval (op zondag) langs Trondheim rijden. Mn eindbestemming ligt ongeveer op 2,5 uur rijden en dus ga ik vanmorgen eerst nog met mn campingadministratie en met mn verslag bezig.

Dit is trouwens mn plekje hier:

Zoals je ziet, lekker in het zonnetje en dus warmt het lekker op in de camper. Want warm is het nog steeds niet.

Ook nu ga ik op de camping nog even een broodje eten en daarna op pad. Terwijl ik richting Trondheim rijd, wordt het weer er niet beter op. En als ik even voorbij Trondheim de Gamle E6 richting Vikhammer neem, is het uitzicht wel heel fraai:

maar het zonnetje erbij en misschien een mooie blauwe lucht zou toch wel fijn zijn geweest.

Ik maak nog even een korte stop bij Vikhammer Camping en ga daarna door richting mn eindbestemming: Koa Camping in Rora / Inderoy. Ik blijf de mooie Gamle E6 langs het fjord volgen en bereik even verder het vliegveld van Trondheim wat gelegen is in Stjordal. Dit wordt over ruim 2 weken mn eindbestemming voor dit "rondje richting de Lofoten" want dan landt Hennie hier.

 

Ik vervolg mn rit noordwaarts, kom onderweg nog dit bord tegen:

het moet toch niet gekker worden. Ik wist wel dat het niet zo goed ging in de hotelwereld, maar dit ...

 

en rijd rond 15.30 uur Koa Camping op. De eigenaresse is niet aanwezig, maar als ik haar bel geeft ze aan dat ze later vanavond langs komt en dat ik maar een plekje op moet zoeken.

De laatste keer dat ik hier was, dat we hier waren (want Hennie was toen mee), was in de zomer van 2013. Ik kan me nog herinneren dat ik toen wat problemen met de WIFI had en dat er onder bij het sanitairgebouw een mooie plaats direct aan het water was. Die is nog vrij en op mn telefoon kan ik zien dat ik de WIFI hier goed werkt. Alleen ... ik heb een probleempje: ik heb namelijk een nieuwe laptop en dus zijn alle WIFI codes (welke door mn oude laptop opgeslagen) verdwenen. Ik wil eigenlijk de eigenaresse niet weer bellen, maar ik moet eigenlijk nog wel even mn mail checken. En dus stuur ik haar - met mn Noorse telefoon, zooo handig :-) - even een smsje en krijg vrijwel direct de WIFI code. Superrr...

 

Een foto van mn plekkie hier maak ik morgen wel, want het is inmiddels weer gaan regenen.

Tegen 18.00 uur ga ik met het eten aan de slag, kijk nog even Studio Sport onder het eten, doe de enorme afwas nog even in 5 minuten en kruip de rest van de avond voor de buis (Broadchurch).

 

Om 21.30 uur komt de eigenaresse langs. En ze heeft nieuws: de camping is verkocht. Overdracht is pas later dit jaar en dus neem ik de papieren met haar door en geeft ze me de contactgegevens van de nieuwe eigenaar.

Wil je meer informatie over deze - zeer fraai direct aan het fjord gelegen camping, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/4392/vakantiewoning/nord-trondelag/noorwegen.

Als ze vertrokken is kijk ik nog even naar het einde van Broadchurch, bel nog even met mn lieve vriendin :-) en ga op bed. Het kacheltje moest trouwens vanavond weer aan ... brrr..

 

Maandag 8 juni 2015.

 

Ook vanmorgen is het nog behoorlijk fris, dus gauw een warme douche !

Terug in de camper even alles opruimen, ontbijten en antwark. Als het zonnetje erdoor komt ga ik even wat foto's maken van mn plekje hier:

Gistermiddag stond ik direct aan het water, maar afgelopen nacht "is het fjord leeg gelopen"... waar blijft al dat water toch zou je denken :-).

Het water stond zeg maar tot aan die witte steentjes rechtsvoor de camper. Heeeel apart.

Voor vandaag heb ik 2 afspraken in Steinkjer op de planning staan. Beide zonder tijdstip en da's wel handig want het is vanmorgen behoorlijk druk met mailverkeer en boekingsadministratie. En dus ga ik opnieuw eerst even hier op de camping een broodje eten en vertrek ik kort daarna naar Steinkjer. Ik sms mn contactpersoon van de 1e afspraak nog even het tijdstip van aankomst en rijd richting Steinkjer. Een ritje van een half uur.

 

Om 13.30 uur meld ik me bij het VVV-kantoor in Steinkjer waar ook mn contactpersoon, verantwoordelijk voor de Kystriksveien (RV 17), werkzaam is. Het gesprek is goed en hij is zeer geinteresseerd in mijn idee. Wat dat is, laat ik nog even in het midden want mijn concurrent collega's lezen dit verslag waarschijnlijk ook :-). Een tipje van de sluier oplichten kan wel: ik wil meer promotie maken voor de prachtige route over de Kystriksveien, volgens velen de mooiste kustroute langs de Atlantische Oceaan. De route loopt van Steinkjer naar Bodo, is 650km. lang en onderweg is het eilandhoppen geblazen en moet je 6x met een ferry oversteken. Niet een route om "even vlug" te doen, maar zeeeeer de moeite waard.

 

Het 2e gesprek heb ik op het industrieterrein van Steinkjer, want de eigenaar van Guldbergaunet Camping in Steinkjer is ook eigenaar van een ander bedrijf en daar hebben we afgesproken. Het duurt even voordat eigenaar Idar gevonden is, maar het gesprek daarna is prima en ik doe goed zaken ! Tevreden rijd ik naar de camping, want die moet natuurlijk nog gecontroleerd worden en dit wordt tevens mn overnachtingsadres.

 

Het weer is nog steeds onverminderd goed en als ik gearriveerd ben op de camping en een plekje heb gevonden, maak ik gelijk even wat foto's:

In het mooie gebouw op de achtergrond zijn appartementen gevestigd. Daar gaan we - via Mol Travel - ook promotie voor maken.

Kijk maar even op; http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/4604/vakantiewoning/nord-trondelag/noorwegen voor meer informatie.

 

Staan de Noren bekend om hun enorme campers en caravans ... kleintjes zijn er ook :-)

linksachter zie je trouwens een paar van die grote jongens staan...

De WIFI verbinding doet het redelijk, maar het lijkt wel dat naarmate er meer mensen op de camping (het rijd flink door met arriverende campers) komen, de verbinding steeds meer begint te haperen. Gelukkig kan ik nog redelijk goed doorwerken want het is behoorlijk druk. Uiteindelijk kan ik pas om 18.30 uur met het eten aan de slag en terwijl ik pk (pannenkoeken) sta te bakken kijk ik met een schuin oog naar Masterchef.

 

Na Masterchef even afwassen, nog even achter de laptop, CSI kijken, Hennie bellen en de avond is zo weer voorbij. Inmiddels heb ik voor morgen de planning ook rond en ga ik de Kystriksveien op. De weersvoorspellingen zijn overigens niet best, er wordt veel regen en wind voorspeld. Niet echt fijn, maar ik heb niet zo heel veel keus.

 

Dinsdag 9 juni 2015.

 

Ook vandaag heb ik geen tijdstippen afgesproken. Is ook niet handig want de afstanden zijn behoorlijk en met die veerdiensten weet je ook niet precies hoe laat je ergens kunt zijn.

Bovendien lig ik weer flink achter met het bijwerken van mn verslag en dus ga ik daar eerst mee bezig. Ondertussen beantwoord ik de binnenkomende mailtjes en werk ik mn administratie bij.

 

Aan het eind van de ochtend vertrek ik richting Namsos, iets meer dan een uurtje rijden. Bij Steinkjer moet ik nog een stukje over de E6 en draai vervolgens de Kystriksveien (RV 17) op. Onderweg stop ik nog even om een broodje te eten. Echt heel fijn weer is het overigens niet, eh ... zeg maar rustig: het is gewoon slecht weer ! En daar lijkt de komende dagen ook geen verandering in te komen. Dat tref ik dus niet. Uitstellen heeft dan ook geen zin. Als het bijv. overmorgen mooi weer wordt langs de RV 17, dan zou ik in Steinkjer nog een daggie hebben kunnen wachten. Maar dat heeft nu dus geen zin en bovendien heb ik vanavond een afspraak op Vennesund Camping.

 

Mn 1e bestemming voor vandaag is PlusCamp Namsos. Ik heb de eigenaar vanmorgen gebeld en hij is de hele dag op de camping. Een tijdstip noemen was dus niet nodig. En inderdaad, als ik om 12.30 uur de receptie binnen loop is eigenaar Kjell aanwezig en kunnen we direct in gesprek. De bestaande promotie wordt verlengd (inclusief Best Deal !), dus wil je meer info ... kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2651/vakantiewoning/nord-trondelag/noorwegen.

 

Naar Holm (waar ik met de veerboot naar mn eindbestemming Vennesund moet) is het nu nog 2 uurtjes rijden en onderweg heb ik nog 1 klant. Die weet nog niet dat ik hem wil bezoeken, dus bel ik die eerst even. Het komt gelegen, dus gauw verder.

Dit stuk RV 17 is - eerlijk is eerlijk - wat minder spectaculair, zeker omdat ik weet wat me toch te wachten staat de komende dagen.

 

Om half 4 neem ik de afslag naar Bogen (ca. 6km. van de hoofdroute) en even later bereik ik Bogen Feriehus. Dat betreft overigens niet 1 maar meerdere vakantiehuisjes en fraaie appartementen. En ik heb met eigenaar Magnor afgesproken omdat het contract verlengd moet worden. Meestal doe ik dat via de mail, maar als ik toch "in het noorden" ben probeer ik zo veel mogelijk klanten te bezoeken. Bogen Feriehus is een ideale bestemming als je heerlijk rustig wandelingen in de omgeving wilt maken, maar bovenal als je wilt vissen. Bij het complex zijn boten te huur en is een vis-schoonmaak-plaats:

   

Wil je meer info, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/3102/vakantiewoning/nordland/noorwegen

 

Ik ga verder richting de haven van Holm. Dat klinkt heel wat, maar in dit geval betekent het gewoon het einde van de weg en er staan een handjevol huizen ...

Het is inmiddels al 17.00 uur en ik zie dat de laatste boot net weg is, dus ...

 

De volgende vertrekt echter om 17.45 uur, dus dat valt mee. Even later zie ik m in de verte (links :-) al aankomen:

En de rij met wachtende auto's is inmiddels ook al aardig gegroeid:

Even later kunnen we de boot op en moet ik voor een Bil (auto) van 6 - 7 meter inclusief 1 persoon NOK 221 = 25 aftikken. De overtocht duurt iets van 20 minuten.

Ik blijf dit keer lekker in de auto want het weer is inmiddels nog slechter geworden, voor zover dat al mogelijk was. Naast regen is het inmiddels ook flink gaan waaien en geloof me, da's geen pretje hier. Om je idee te geven heb ik even de foto's van 2 jaar geleden erbij gepakt. Zo ligt de camping:

en zo stonden we toen:

direct aan het water. Als ik daar nu ga staan, word ik morgenvroeg rechtop in bed wakker denk ik (mn bed ligt in de breedte achterin de camper). En dus ga ik op zoek naar een beschut plekje maar dat is niet gemakkelijk aangezien de camping voor meer dan 50% omringd is door water en de (zuidwesten) wind lijkt wel van alle kanten te komen. Uiteindelijk vind ik een plekje en ga eerst maar s met het eten aan de gang. Want het is inmiddels al 19.00 uur ...

 

Dit keer dus geen tv onder het eten, want als ik nu de schotel omhoog doe, is die zeer zeker eerder op de Lofoten als ik.

Na het eten even afwassen en gelukkig doet de WIFI verbinding het wel en kan ik nog even mn mail checken voordat ik naar mn afspraak (21.00 uur) ga. Even voor 21.00 uur meld ik me in het prachtig Vennesund Brygge, het prachtige restaurant op de camping. Zoals je ziet op bovenstaande foto's legt de veerboot direct voor de Brygge aan. Twee jaar terug vertelden ze hier dat er een keer een man op het terras zat weg te dommelen en ineens werd opgeschrikt door de "gapende bek" van de veerboot die ogenschijnlijk recht op hem af kwam. Hij rende vervolgens van het terras af ha ha.

 

Mn gesprek met Jostein - de eigenaar van de camping - verloopt niet echt gemakkelijk, maar dat wist ik van tevoren. Toch komen we eruit en tevreden loop ik terug richting de camper.

Voor meer info over Vennesund Camping (ook Best Deal !!), kijk even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/2652/vakantiewoning/nordland/noorwegen.

 

De rest van de avond zit ik achter de laptop en bel natuurlijk nog even met mn vriendin. Morgen ga ik weer verder :-). Als de camper dan nog steeds overeind staat tenminste ...

Overigens heb ik vandaag slechts 238km. gereden.

 

Woensdag 10 juni 2015.

 

Zoals verwacht was het geen rustige nacht en ik kan nou niet echt zeggen dat ik goed geslapen heb. Maar een warme douche doet wonderen en even later zit ik weer fris en fruitig achter de laptop. Ik ga eerst even een poosje aan het werk en daarna even wat telefoontjes plegen. Onder andere met de eigenaar van de eerstvolgende camping: Torghatten Camping. Eigenaar Per Kare is aanwezig en heeft om 12.30 uur wel even tijd voor een gesprek.

 

Het is ongeveer een uurtje rijden en dus maak ik de camper even na 11.00 uur klaar voor vertrek, gebruik nog even de campervoorzieningen en ga op pad. Dit stuk van de Kystriksveien (RV 17) loopt grotendeels direct langs de zee en ondanks dat het weer geen mooie foto's toe staat is het uitzicht echt zeer fraai:

 

Even na 12.00 uur bereik ik Bronnoysund, een redelijke plaats met zelfs een (klein) vliegveld. Vanaf Bronnoysund is het nog ca. 12km. rijden naar de Torghatten .. "de berg met het gat.":

Hoe dit gat ontstaan is en hoe het er van dichtbij uit zit, vind je in mn verslag van 24 juni 2008....

Deze foto is vanaf zeezijde genomen, de camping ligt aan de andere kant van de berg.

 

Ik ben wel enigszins benieuwd wat ik hier aan zal treffen. De laatste keer dat ik hier was, was in 2010 en toen was het gezellige restaurant, annex receptie, annex winkeltje, op de camping afgebrand en was er nieuw restaurant gebouwd. Maar als ik dit restaurant passeer (lag iets voor de camping) zie ik dat het dak verdwenen is. Als ik later met de eigenaar in gesprek zit, vertelt hij mij dat een paar jaar geleden een zware storm bijna alles hier heeft weggevaagd. Oef ...

 

En dus zitten we nu in het nieuwe restaurant - gevestigd op de camping - in gesprek en ondanks dat Per Kare weinig tijd heeft, doe ik goed zaken. Tevreden maak ik nog even rondje over de camping, maak nog even wat foto's. Onder andere van de nieuwe hytter en hoe geweldig mooi je hier direct aan het water kan staan:

en de camping beschikt over een leuk strandje (nu niet echt uitnodigend), waar ik nog even een leuk "kunstwerkje" voor mn vriendin maak:

Terug in de camper besluit ik nog even te wachten met "mn lunch", omdat ik zo met de boot moet en dan nog wel even kan eten.

En dus ga ik weer over de behoorlijk steile brug bij Bronnoysund:

Ga nog even tanken en rijd vervolgens richting Horn waar ik de veerboot naar Anddalsvag neem. Hier moet ik inderdaad even wachten en dus kan ik eindelijk even een broodje eten.

Eenmaal op de boot "krijg ik het aan de stok" met de bijna bejaarde ticketverkoper. Eerst wil hij niet geloven dat mn camper tussen de 6 - 7 meter is (waarop ik hem vriendelijk aanbied het dan meer even precies op te gaan meten), als ik hem al betaald heb zie ik later op mn bonnetje dat hij mij NOK 32 = bijna 4 teveel berekend heeft. De prijs is bijna altijd inclusief de bestuurder, maar hij heeft ondanks dat ik hem vertelde dat ik alleen was, toch een extra persoon berekend.

 

Als we de haven van Anddalsvag binnenlopen, spreek ik hem daarop aan en vertelt hij dat hij niet meer kan corrigeren, dat ik het maar duidelijk had moeten zeggen (heb ik dus gedaan ...) en dat ik het bij de volgende veerboot maar moet aangeven. Tja ....

Het is ook maar 4, maar ik was al wat geirriteerd door die gast :-).

 

De reis gaat verder en ik heb inmiddels in mn "spoorboekje" gezien dat ze de tijden van de overtocht Forvik - Tjotta wat aangepast hebben. Superrrr. Twee jaar geleden schreef ik: Even een tip: als de (havens van de) veerboten kort bij elkaar liggen kun je het beste doorrijden. Anders mis je de volgende overtocht. Op het schiereiland Hamnoya is dat eigenlijk niet goed geregeld. Van de aankomsthaven Anddalsvag naar de volgende vertrekhaven Forvik is het 18km. rijden en er zit ongeveer 20 min. tussen. Dat kun je dus net halen en onderweg heel eventjes stoppen betekent dat je minstens 1 of 2 uur moet wachten. Die tijd tussen de veerboten in hebben ze nu dus wat aangepast zodat je niet "als een gek" over het eiland crosst.

 

Uiteraard :-) kaart ik het voorval van net nog even aan bij de kaartjesverkoper van deze overtocht en als ik begin over de "bijna bejaarde ticketverkoper" begint de knaap hier begrijpelijk te grijnzen. En dat niet alleen, hij lost het ook nog eens netjes op. Heeeel netjes :-). De overtocht Forvik - Tjotta duurt bijna een uur en aangezien het inmiddels al 16.00 uur geweest is, ga ik op zoek naar mn eindbestemming van vandaag: Offersoy Camping even voor Sandnessjoen.

 

Eigenaar Odd is niet aanwezig, maar de supervriendelijke Poolse knaap Martin herkent me van 2 jaar geleden en geeft aan dat hij de eigenaar wel in zal seinen. Terwijl ik met Martin sta te praten komt er een Noorse auto aan. Hij lijkt langs de camper te willen rijden, sta met zn rechtervoorband nog op het pad, maar met zn linkervoorband staat hij angstvallig dicht bij een rand. Hij heeft schijnbaar niet gezien dat het gras ineens een halve meter omlaag gaat en ondanks dat Martin en ik m proberen tegen te houden, rijd hij door en hangt vervolgens met de voorzijde "in de lucht" en ligt met de onderkant van de auto op het gras. Sjonge jonge ...

 

Drukken heeft geen zin en dus haalt Martin de tractor op en trekt m vlot. Inmiddels heb ik de camper te plek en gelukkig sta ik dit keer wat in de luwte. Ik check nog even mn mail en net als ik met het eten wil beginnen komt eigenaar Odd langs. Ook hij herkent me nog van 2 jaar geleden en in de camper gaan we in gesprek. Het gesprek is goed, maar we komen niet direct tot overeenstemming. Ik hoor later meer.

 

Na het eten (dit keer kan ik weer s naar Masterchef kijken :-), even afwassen en de rest van de avond zit ik deels achter de laptop en deels voor de buis. Astra 3 is trouwens gebeurd, maar gelukkig heb ik nog wat Nederlandse zenders op Astra 1 gevonden.

Vandaag heb ik trouwens maar 121km. gereden ! Voor de goede orde: ik ben al om 11.15 uur vertrokken en hier om 16.30 uur aangekomen. Maar goed, onderweg had ik natuurlijk nog een gesprek en 2 overtochten...

 

Donderdag 11 juni 2015.

 

Gisteravond heb ik een planning gemaakt voor vandaag, want vandaag moet ik 3x met de veerboot en twee jaar geleden kwamen we behoorlijk laat aan op ons overnachtingsadres omdat we steeds lang op de boot moesten wachten.

En dus is dit het reisboekje voor vandaag:

 

Vertrek 9.45 uur.

1e stuk --> Offersoy - Levang, 1 uur en 15 minuten rijden. Overtocht Levang - Nesna vertrekt om 11.10 uur.

2e stuk --> Nesna - Kilboghamn is ca. 1,5 uur rijden. Overtocht Kilboghamn - Jektvik (een uur !) vertrekt om 14.00 uur.

3e stuk --> Jektvik - Agskardet is ca. 35 minuten rijden. Overtocht Agskardet - Foroy vertrekt om 16.00 uur.

 

Zoals je ziet zit er altijd net wat speling tussen, kan ik mooi rustig an rijden :-).

Maar goed, eigenaar Odd had gisteravond aangegeven vanmorgen nog even langs te zullen komen. En dus bel ik m om 9.15 uur of hij dat nog van plan is en zo ja hoe laat. Hij geeft aan dat het wel na 10.00 uur zal worden. Tja ... dat ga ik dus niet redden en dus spreken we af om later nog even contact te hebben. Ik maak nog wat foto's van mn plekkie hier:

(want het weer is wel aardig vandaag, het regent tenminste niet en het is zelfs wat warmer. Ik geloof dat het vandaag maar liefst 8 graden wordt. Poeh !

En het uitzicht hier is echt superrrrrr. Twee jaar terug hebben we een wandeling(etje) gemaakt naar het hokkie op het "eilandje" en vanaf daar is het nog mooier !

Wil je meer informatie over Offersoy Camping, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/4351/vakantiewoning/nordland/noorwegen.

 

Om 9.45 uur rijd ik van de camping en draai de RV 17 op richting Sandnessjoen. Ook dit is weer - naar Noorse begrippen - een redelijke plaats en ook hier ligt - onderweg - een vliegveld(je).

Het uitzicht onderweg is onverminderd geweldig, al zie ik veel toppen van de bergen niet:

 

Even verder heb ik Sandnessjoen achter me gelaten en zie ik in de verte al de brug liggen:

waar je in het verleden nog flink wat tol voor moest betalen. Maar goed, tol voor een brug is veelal wel goedkoper als een overtocht met een ferry. Iets dichterbij:

en nog iets dichterbij :-)

Mooi op tijd rijd ik de haven van Levang binnen. Even later is de veerboot gearriveerd en kijk ik met open mond wat er allemaal af komt rollen. Flink wat campers en auto's, maar ook 4 bussen en vervolgens kwam dit gevaarte er nog af:

Op de boot moet ik dit keer NOK 251 = bijna 30 aftikken en wordt me aangegeven dat ik dit keer niet in de camper mag blijven. Eh ... okay ... dus even een - enigszins verouderde - VI mee en richting de salon.

Even later hebben we Nesna bereikt en krijgt mn campertje weer vaste grond onder de banden. Bijna direct nadat je Nesna uit bent gereden, gaat het behoorlijk de hoogte in. En dus heb je een geweldig uitzicht over het fjord:

Een eindje verder kom ik dit schitterende huis tegen:

 ... wauw ! Maar eh ... de plek is mij iets te rustig !

Op het stuk tussen Nesna en Kilboghamn is het af en toe een stukkie smaller en kun je elkaar soms niet passeren. FF wachtuh dus:

Maar daarna is het weer een stuk breder en heb je weer een heerlijk uitzicht over de zee:

Als ik nou niet zakelijk onderweg was, leek het mij wel s leuk om gewoon 1 van deze veerboten:

te pakken (gewoon de 1e die arriveert) en gewoon te kijken waar je uitkomt.

 

Mooi op tijd (toch handig zo'n schema) arriveer ik in de haven van Kilboghamn. De overtocht naar Jektvik duurt weer wat langer en is dus ook een stukkie duurder: NOK 422 = bijna 50.

Ook hier mag je niet in de camper blijven en dus maak ik nog even een foto van dit enorme slagschip :-)

En van deze zeer fraai gelegen hytter (zoekplaatje hoor ...):

Scoor nog een kopje koffie in de salon en even later zijn we in Jektvik aangekomen. Naar de volgende ferry is het 35 minuten rijden en in colonne rijden wij in de stromende regen naar Agskardet. Mooi op schema ... maar dan staat het ineens helemaal stil. Voor een tunnel en het lijkt erop dat ze in de tunnel aan het werk zijn. Uiteindelijk staan we bijna een kwartier stil en volgens mij halen we nog net de boot van 16.00 uur. Maar als ik die in de verte zie liggen is mn 1e gedachte: dat past nooit.

 

Bij aankomst kunnen we zo de boot oprijden en ik kan er gelukkig nog net op. De auto met caravan achter mij echter niet en dus heeft een Nederlandse camperbus daar weer achter mazzel. Hij kan nog net mee. Een boot later is overigens geen ramp, want deze veerdienst gaat om het half uur. De kosten zijn dit keer NOK 158 = 18 voor een camper van 6 - 7 meter inclusief bestuurder.

 

Direct aan de overkant rijd ik richting Furoy Camping en wordt bij aankomst (ondanks dat ik hier maar een paar keer geweest ben) weer herkend door de eigenaren. We spreken af dat we morgenvroeg om 9.00 uur om tafel gaan en overnachten is geen probleem. Even later heb ik de camper te plek. Pfff ... eerst even een bakkie koffie ha ha.

 

De internet verbinding is prima, maar op de 1 of andere manier heb ik problemen met het versturen van mn mail. Errug lastig.

Tegen 18.00 uur ga ik het met het eten aan de slag, voor vanavond: spaghetti !

 

De rest van de avond ben ik achter de laptop aan het werk en bereid ik me vast voor op de gesprekken van morgen.

Vandaag heb ik trouwens 186km. gereden.

 

Vrijdag 12 juni 2015.

 

Vannacht heb ik weer heerlijk geslapen en is het met een paar graden boven NUL nog steeds errug koud als je 's morgens je dikke teen onder het dekbed uitsteekt. Brrrr..

Eerst dus maar even een warme douche. Maar als ik bij het sanitairgebouw aankom is het donker en sta er iemand in het donker z'n tanden te poetsen. Hij geeft aan dat halverwege het douchen, de stroom het voor gezien hield en dus had hij ook geen warm water meer omdat de automaat (douchen kost meestal NOK 10 = 1,25) er mee op hield. Er arriveert nog iemand en ook bij de wc's is het donker. Ik besluit - om klachten voor de eigenaar te voorkomen - om hem, ondanks het tijdstip (7.45 uur) maar even te bellen.

 

Even later is er weer stroom en enigszins opgewarmd kom ik weer terug in de camper. Even vlug de boel wat opruimen en daarna ga richting receptie voor het gesprek met eigenaar Trygve. Dat verloopt prima, ik kan het goed vinden met de eigenaren van deze mooie camping en we komen niet alleen verlenging van de promotie van de hytter overeen, ook gaan we promotie voor Furoy Camping maken bij Campingnavigator.

 

Het is nu echt geen weer om foto's te maken, maar om een idee van de camping te krijgen, zo stonden we 2 jaar geleden ... ook op 12 juni overigens :-) !!

Receptie annex sanitairgebouw (vernieuwd !)

En het uitzicht ... echt niet normaal !!:

Wil je meer informatie, kijk dan even op: http://www.vakantiewoningen-in-europa.nl/3071/vakantiewoning/nordland/noorwegen.

 

Terug in de camper ga ik nog even mn mail checken en maak even later de camper klaar voor vertrek. Voor vandaag heb ik geen lange rit voor de boeg en geen overtochten ... en dus vertrek ik pas tegen 11.00 uur van de camping.

Iets verderop (noordwaarts) ligt de Svartisen gletsjer. Die kun je bezoeken vanaf de E6, maar ook vanaf de Kystriksveien (met een bootje) en het uitzicht is - normaal gesproken - echt helemaal geweldig. Maar nu dus even niet en daarom weer even een foto van 2 jaar geleden. Sjonge jonge ... toen hadden we wel geluk met het weer:

Dit keer stop ik zelfs niet, gewoonweg omdat je de gletsjer nu bijna niet kunt zien en het regent ook nog s flink !

Ook nu rijd ik overigens weer een groot stuk direct langs de zee:

maar ook nu zie je de toppen van de bergen niet door de laag hangende bewolking. De rit verloopt voorspoedig en even na 13.00 uur meld ik bij de receptie van PlusCamp Saltstraumen. Mn contactpersoon is niet aanwezig, maar komt later. Mooi, kan ik eerst even een broodje ett'n. Maar ik ben al gespot en even later belt Geir - eigenaar van de camping - of ik nu tijd heb. Tuuuurlijk. Vlug nog even een hap brood en richting receptie.

 

Het weerzien met Geir is goed en enthousiast laat hij eerst z'n nieuwe plannen zien. Daarna gaan we in gesprek en juist op het moment dat we het over de Best Deal Campingcard krijgen, komen er Nederlanders met de Best Deal de receptie binnen ha ha.

Het gesprek is goed, maar we komen er nog niet helemaal uit. Heeeeeel grappig: in de receptie hangt een grote luchtfoto welke gemaakt is op 13 juni 2013. En je raad het al ... uitgerekend toen stonden wij hier. Deze foto is van toen:

Maar als je dus op deze camping gaat overnachten kijk dan even goed naar de luchtfoto in de receptie !

 

Terug in de camper ga ik eerst even mn mail checken en dan wat dingetjes printen voor de op de Lofoten te bezoeken campings. Ik heb zo straks met Geir de (boot)alternatieven besproken. Want 2 jaar geleden namen we - zoals ik tot nu toe altijd nog gedaan heb - de overtocht Bodo - Moskenes en ondanks dat we toen 2 uur voor vertrek aanwezig waren, konden we er nog net op. Bovendien is deze overtocht vrij kostbaar. Zo rond de NOK 1.600 = bijna 200.

Alternatieven zijn er wel, maar vanaf hier moet je dan eerst nog 230km. noordwaarts rijden over de E6 en vervolgens kun je dan met de ferry naar Svolvaer of naar Lodingen. Maar op de Lofoten moet ik dan eerst nog weer 1,5 uur naar het zuiden van de Lofoten rijden en tja, dan is de overtocht van Bodo - Moskenes niet alleen het meest voordelige, het kost ook het minste tijd.

 

Vanaf gisteren is de zomerdienstregeling van kracht geworden en dat betekent dat de boot 3x daags gaat. Om 10.05 uur, 15.00 uur en aan het begin van de avond geloof ik. Bovendien hebben ze meer capaciteit.

En dus heb ik het besluit genomen om hier morgen nog een daggie te blijven en dan zondagmorgen op tijd naar Bodo te rijden om zo de boot van 10.05 uur te pakken.

 

Maar er zijn wat problemen met de WIFI verbinding. Ik heb er (nog) niet echt last van, maar als ik na het eten weer van de WIFI verbinding gebruik wil maken gaat het echt verschrrrrrrikkelijk traag. Dat komt - zo vul ik het in - doordat de camping behoorlijk volgelopen is en bovendien is het behoorlijk koud en dus zitten de mensen binnen. En maken er dus veel mensen gebruik van de WIFI verbinding.